Euroopa Komisjoni siseturu ja teenuste voliniku Michel Barnier` sõnul ollakse alles pika tee alguses ja vaja on koostööd kõikide riikide valitsustega, et moderniseerida ja lihtsustada avaliku sektori hankeid Euroopa Liidus. Täna toimub vaid viis protsenti riigihankemenetlustest elektrooniliselt, komisjon loodab e-hangete kasutamist suurendada reeglite korrastamise ja uue dokumendiandmebaasiga.

E-riigihangete kasutamise suurimateks plussideks on kokkuhoid ja hangete läbipaistvus. Komisjon on välja töötanud nn rohelise raamatu (Green Paper), mis analüüsib e-hangete rakendamisega seotud takistusi ja uurib, kuivõrd seavad erinevad siseriiklikud nõuded ohtu piiriülestel hangetel osalemise.

Eestis saab e-riigihangete keskkond valmis 2011. aasta alguses. Rahandusministeeriumi halduspoliitika asekantsler Marek Helmi sõnul sõltub eeskätt süsteemi kasutajamugavusest, kui kiiresti Eestis riigihanked e-keskkonda kolivad. "Koostöös AS Dateli ja AS Webmediaga asutakse alates novembrist uut riigihangete keskkonda testima, millesse kaasatakse ka hankijate ja pakkujate esindajad," rääkis Helm.

Riigihangete elektrooniline korraldamine on osa Euroopa Liidu e-valitsuse plaanist, mis kujundab põhjalikult ümber avaliku sektori teenuste kättesaadavuse ja toimimise.

Dokumendiandmebaas e-CERTIS on kättesaadav siit: http://ec.europa.eu/markt/ecertis/login.do

Rohelise raamatuga on võimalik tutvuda siin: http://bit.ly/aaZqdf