5. jaanuariks 2011 peaksid olema varasemalt EEnetis registreeritud .ee lõpulised domeenid ümber registreeritud läbi registripidajate uues domeenide registris Eesti Interneti Sihtasutuses (EIS).

Kahjuks on hetkel suurem osa Eesti 80 000 .ee lõpulisest domeenist ikka veel ümber registreerimata. Kusjuures detsembri esimese dekaadi lõpus olid ümber registreerimata nii kohalike tuntud ettevõtete ja brändide domeenid (näiteks tallink, ekspress, liviko, alecoq, salvest, nordea, salva, if, lhv, seesam jne.) kui ka rahvusvaheliste suurtegijate kohalikud .ee domeenid (nokia, ericsson, philips, microsoft, canon, ibm, nikon, sony, mazda, suzuki, finnair, lufthansa, klm jpt.).

Kindlasti on suur hulk selliseid varjusurmas domeeninimesid, mida küll kunagi registreeriti, kuid mida tegelikult ei kasutata. Varasem tasuta ja tähtajatu registreerimiskord lõi olukorra, kus kellelgi polnud huvi kasutu domeeni registreeringu lõpetamiseks ning selle vabaksandmiseks taaskasutuseks. Väga raske on hetkel hinnata kui palju on selliseid domeene, mida sellistel põhjustel ümber ei registreeritagi.

Väga paljud domeeniomanikud on selle protsessi lükanud lihtsalt viimasele hetkele. Olgu siis põhjuseks muud kiiremad tegevused või soov lükata registreerimistasu maksmist võimalikult kaugele.

Siin soovitaks küll kõikidel domeeniomanikel asuda kohe oma domeeninimesid ümber registreerima. Varsti algab jõulu- ja aastavahetuse segadus muud aasta lõpetamisega seotud tegevused ning domeenid võivad selles melus lihtsalt ununeda. Arvestada tuleb ka sellega, et kui kõik need kümned tuhanded domeeniomanikud pöörduvad korraga ligi 25 kohaliku registripidaja poole, siis võivad neil tekkida probleemid suure hulga avalduste töötlemisega.

Kindlasti on ka neid domeeniomanikke, kes pole rahul uue korraga või registreerimistasu suurusega. Seda rahulolematust on üles näidatud ka avalikus meediaruumis ja kohati on see ka põhjendatud ning kogu protsess pole kindlasti toimunud viperusteta.

Sooviks siiski rõhutada, et see protsess on käivitunud vääramatult ja tagasipöördumist ei ole. Kokkuvõttes teenib domeenireform kogu internetikogukonna huvi ning viib domeenikorralduse samadele alustele, nagu see valdavalt ka mujal maailmas toimub. Domeenireformi peamiseks eesmärgiks oli siiski nende registreerimise liberaliseerimine – anda võimalus registreerida ühele omanikule mitmeid erinevaid domeene, avada .ee domeenide registreerimise võimalus eraisikutele ja välismaalastele.

Tasuliseks muutus registreerimine seetõttu, et enam ei kaeta neid kulusid riigieelarvest. Reformi eesmärk ei olnud kindlasti EIS-ile kasumi teenimise võimaluse loomine. Registreerimistasu on kulupõhine ning kogu see raha kulutatakse vastavate tehniliste süsteemide ülesehitamiseks ning organisatsiooni ülalpidamiseks. Kusjuures selleks on stardiperioodil kasutatud ka märkimisväärses koguses erinevate EL struktuurifondide raha.

Tulevikus sõltub domeeni registreerimistasu suurus eelkõige registreerijate aktiivsusest ning EIS-i tegevuse efektiivsusest. Siin on veel mõlemalt poolt palju reserve, kuid ise usun küll, et juba järgmisel aastal on võimalik registreerimistasu märkimisväärselt alandada.

Mis siis juhtub pärast 6-kuulise üleminekuperioodi lõppu 5. jaanuaril 2011? Kõik need domeeniomanikud, kes on teostanud ümberregistreerimise, ootavad 12 kuu möödumist registreerimise päevast, et siis pikendada oma aasta aega kehtivat registreeringut.

Nende domeenide osas, mis pole 5. jaanuariks ümber registreeritud, algab kustutamismenetlus. Kõigepealt tehakse EIS-i WHOIS andmebaasi aegumismärge ja domeeni kontaktisikule saadetakse viimane meeldetuletus, et 30 päeva on aega veel domeen ümber registreerida. Selle aja jooksul on domeen veel kättesaadav.

30 päevane aegumisperiood lõpeb 4. veebruaril ja kui selle aja jooksul seda domeeni ümber ei registreerita, siis ümberregistreerimata domeenid peatatakse ja tema kirjed nimeserverites blokeeritakse. See tähendab, et blokeeritud domeeninimega kodulehed ega meiliaadressid pole enam kättesaadavad. Alates 4. veebruarist on domeeni registreerinud isikul veel 60 päeva aega võtta ühendust EISiga ja domeen ümber registreerida. Peale selle peatamisperioodi lõppu kustutatakse domeen registrist ning lühikese karantiiniaja möödumist on kõikidel soovijatel võimalik see “kes-ees-see-mees” põhimõttel enda nimele registreerida.

Samas peab siiski silmas pidama, et kui omandatud või registreeritud domeen on identne mõne registreeritud kaubamärgiga, vaidlustab kaubamärgi omanik selle üsna ilmselt. Nii juhtus näiteks domeeninimega bang-olufsen.ee, Domeenivaidluste Komisjoni otsusega anti see üle vaidlustajale, Taani luksuselektroonika tootjale, äriühingule Bang & Olufsen A/S

Kindlasti järgneb vaidlusi ning ainus võimalus oma domeeninime säilitada ja kaitsta ning tagada seeläbi oma kodulehtede ja meiliaadresside toimimine on õigeaegne ümberregistreerimine.

Head domeeniomanikud – ärge jätke ümberregistreerimist viimasele hetkele. Rahulikud jõulud tulevad ainult koos teadmisega, et oma .ee domeeninimed on ümber registreeritud ning nende toimimine ning kättesaadavus maailmale on tagatud ka uuel aastal.