Endistes Moskvale allunud maades kasvab hirm suure naabri ees. Riigid nagu Ukraina või Eesti näitasid Kaukaasia sõja ajal Gruusia suhtes üles suurt solidaarsust. Nüüd suureneb kartus, et ka nendega võib midagi sarnast juhtuda. Krimmis alustavad paljud oma rahade välismaale paigutamist.

Nad olid esimesed, kes Gruusiasse jõudsid ja nad on selle üle uhked. “See ei ole küll olümpia,” ütleb Ain Tähiste, “aga nii kiired kui meie ei olnud keegi. Kus on vabatahtlikud abistajad üle kogu maailma? Ja eelkõige, kus olete teie, sakslased?”

Tähiste räägib 50-liikmelise aktivistide grupi nimel, kes möödunud neljapäeval Eestist Tbilisisse reisisid, et olla abiks põgenikelaagri ülesehitamisel, abisaadetiste laialijagamisel, transpordi organiseerimisel. Ja et demonstreerida Gruusiale oma solidaarsust.

Nii nagu läbi Eesti, lähevad ka läbi teiste endiste Nõukogude Liidu maade alates 8. augustist kaastundelained väikesele gruusia rahvale. Kaastunne — ja hirm, et Moskva võib tulevikuski üritada mõnd naaberriiki destabiliseerida. Sest pärast vene versiooni kohaselt “edukat sekkumist” Lõuna-Osseetias võib duo Mededev/Putin ehk tunda end õigusjärgselt kohustatuna ka mujal vene vähemusi “kaitsma“ — ja selliseid vähemusi on endise tsaaririigi ümbruses küllalt.