EL-i justiitsministrid kavatsevad neljapäeval toimuval kohtumisel toetada plaane lubada EL-i korrakaitseagentuuril Europol ning USA institutsioonidel vahetada teavet arvatavate kriminaalkurjategijate ja terroristide kohta.

Ministrid võivad anda ka mitteametliku toetuse EL-i ja USA pretsedenditule kokkuleppele isikute väljaandmise kohta, täites EL-i lubaduse toetada Ameerika Ühendriike võitluses terrorismiga.

Diplomaatide sõnul kulgevad EL-i eesistujamaa Taani juhitud kõnelused USA kõrgete ametnikega inimõiguste ja surmanuhtluse mittekasutamise teemal nii edukalt, et kokkulepe on käeulatuses.

“Eesistujamaa informeerib ministreid (kõnelustest USA-ga) … ja sõltuvalt laua ümber valitsevatest meeleoludest, võib Taani saavutada kokkuleppe,” ütles üks diplomaat.

EL-i riigid andsid selgelt mõista, et ei luba USA-le üle antud kahtlusalustele suhtes täide viia surmanuhtlust ega isegi neid surma mõista.

Taani ametnike sõnul ei kiirusta Taani neljapäeval toimuval kohtumisel lepet sõlmima, kuna EL-i liikmesriigid vajavad aega ettepanekutega tutvumiseks. Siiski arvab Taani, et EL ei pea Washingtoniga rohkem läbirääkimisi pidama, ütlesid ametnikud.