Üheselt selgeks on saanud see, et nii saamatut ja naeruväärset linnavalitsust kui praegune pole Tallinnal varem olnudki.

Ehk mäletad, Edgar, sügist 1996, kui sa Hundisilmalt pagendusest naasnuna avasid kunagise Tiit Vähi kabineti ukse?

Toompeal vaadati sind ikka veel nagu pidalitõbist, kuid Tallinn andis sulle võimaluse teiseks tulekuks. Ja toona sa kasutasid seda võimalust parimal võimalikul moel. Linna arenguprioriteedid tõepoolest arendasid seda kaunist Läänemere äärset pärlit, alates Linnateatri pööningu remondist kuni Erika Salumäe kureeritud jalgrattateedeni. Ometi kord hakati tähelepanu pöörama ka seni tagaplaanil olnud linnaosadele nagu Põhja-Tallinn. Laiapõhjaline koalitsioon jõudis läbi vaidluste optimaalsete lahendusteni. Kuid mingil hetkel topiti need lahendused kotti. Areng peatus. Ja täpselt nii nagu Tartu maantee läbimurre põrkub täna vastu planku, põrkub tänases Tallinnas mõistus vastu linnavalitsust.

Keskerakonnal on lõpuks ometi võimalus!
Aasta 2012 kevadel on Eesti ühiskonnas tekkinud ainulaadne situatsioon. Hoolimata kõikidest parempoolsete erakondade ja nendele sümpatiseerivate ajakirjanike ja ajakirjandusjuhtide ponnistustest, jõudis Eesti ühiskond järeldusele, et vanaviisi enam jätkata ei tohi ega saa: kui riiki juhivad raamatupidajad, siis peaks riigialamate asemel asustama Eestimaa robotitega. Robotite jaoks ei peaks ei Ligi ega Ansip ega Reinsalu midagi selgitama ega täpsustama. Roboti ajus olevat kiipi saavad valitsejad programmeerida just nii nagu ise soovivad.

Reformierakond on astunud pool sammu selles suunas ja programmeeris valimised just sel moel nagu nad soovisid. Kuid nii võimsad need endised kompartei ideoloogiasekretärid siiski ei ole, et suudaksid Eestimaa elanikke programmeerida. 

Kui raha viiakse maksuvabalt Eestist välja, rahvuslik kapital peaaegu puudub ja inflatsioon sööb närused palgad ning pensionid, siis...

Siis katkeb rahva kannatus ja kartulikoored hakkavad lendama vastu Audi A8L kuulikindlat akent.
Ehk teisiti öeldes ei ole Keskerakonnal riigi tasandil mitte kunagi olnud paremat võimalust pööramaks prožektoreid enda peale ja kappamaks valgel hobusel rambivalgusesse. Ansip on out ja IRL tegeleb mingi kummalise sadomasoga.

Fanfaarid on tõstetud, tervitamaks terashallides viirgudes võimu üle võtma saabuvaid ühinenud opositsioonivägesid. Kus te olete? Teid oodatakse?! Miks valitseb opositsiooni poolel vaikus või siis kostub vaid üksikuid spontaanseid (ja hädiseid) hõikeid??!

Ühinenud opositsioon saab olla vaid Ratas-Lukas-Mikser.
Ühinenud opositsioon saab olla kas Ratas-Mikser või siis Ratas-Lukas-Mikser.

Kogu ühinenud opositsiooni mõtte hävitab just nimelt Savisaar. Nii nagu sa olid pidalitõbine Toompeal aastal 1996, nii oled sa seda seal ka aastal 2012. Selles mõttes ei ole mitte kui midagi muutunud.

Jah, Laanet tuleb loomulikult erakonnast välja heita. Edev ekspolitseinik, kes naudib ennast, kuid ei ole mingi siseopositsionäär – sellise tegelase oleksid sa kümme aastat tagasi välja visanud kahe päevaga pärast "Kahekõne" häbiväärset eetrisse minekut! See aukohtu värk on nii haige ja Keskerakonnale endale kahjulik...

Oled kaotanud oma teravuse, analüüsivõime ja otsustavuse, Edgar! Ja sinu lähikonda pole jäänud mitte ühtegi reaalselt olukorda tajuvat nõuandjat. Või ütleme siis pigem nii, et sa ei kuula mitte kedagi.

Kui sa kaotad järjest lahinguid, siis ei saa sa ju võita sõda. Priit Toobal võib küll ööpotti tuua ja tühjendada, kuid sellega tema roll ka piirdub. Boroditš, Ratas, Seppik ja Kaljuvee aga toovad reaalselt hääli ja nende kaotusega ei saa sa praegu riskida.

2013 seisab sinu ees hamletlik küsimus – olla, või mitte olla? Ja eeldades sotside tugevat kampaaniat ning Uus-Isamaa tervitatavat tulekut, siis Urmas Reinsalu poolt sulle kingitud seadusemuudatus ei pruugi Keskerakonda enam soosida.

Hulkuvad hääled ei vali Savisaare Keskerakonda
IRL on ennast ise lõplikult täis teinud ja kuna seda juhivad maotud keskpärasused nagu Vaher, Reinsalu ja Ergma, siis sealt vabaneb palju hääli. Sotsid korjavad neist osa. Kas mõni tuleb ka Keskerakonda, mida juhib Savisaar? Kahtlen. Ratase Keskerakonda tuleksid kindlasti.

Kuna Ansipit välja ei vahetata ja ta jätkab kuni lõpliku hävinguni, siis kaotab ka Reformierakond oma hääli. Kuid huvitaval kombel on Keskerakond kaotanud pigem hääli Reformierakonnale kui vastupidi. Enamik külajoodikuid valib Reformierakonna, sest nad tahavad ennast samastada rikaste ja ilusatega ning Sarvikust ärajoodud aju ei suuda teha vahet reaalsuse ning soovunelma vahel. Kas ja miks peaks aga mõni rikkam Reformierakonna valija valima järsku Keskerakonda?

Ega ei valigi. Valib pigem sotse või Uus-Isamaad.

Tänane reaalsus on see, et Keskerakond võib küll olla Eesti suurim partei, kuid opositsioonis on juhtroll siiski sotside käes. Kuni Savisaar juhib Keskerakonda, ei saa rääkida avalikkuse jaoks veenvas vormis ühinenud opositsioonist. Ja seni kuni pole ühinenud opositsiooni (soovitavalt kolme osapoolega), seni saab Ansip rahulikult jätkata Eestimaad ja Eesti riiki aegpommina hävitavat poliitikat.

Edgar, ole ometi kord riigimees ja saa üle oma kompleksidest! Lõpetada oma poliitiline karjäär riigi kõige mugavamas – Tallinna linnavolikogu esimehe – toolis, poleks ju üldse mitte paha? Erakonna auesimees mõjub ka väärika tiitlina. Sa ju tead kui lähedal on ametlikult kapoks kutsutud poliitiline politsei sulle endale?! Milleks riskida? Kas selleks, et 2013. aastal kaotada ka Tallinn? Suudad sa vaadata Valdo Randperet Tallinna linnapeana?! Minu meelest oleks see äärmiselt võigas pilt!

Jakko Väli töötas aastaid Edgar Savisaare nõunikuna.