Nordisk Ungdomi asutaja ja kõneisik Patrik Forsén rääkis Delfile, et ta ei olnud küll Eestit külastanud liikmetega koos siin marsil, kuid omas nendega tihedat kontakti.

"Nad olid väga rahul sellega, et natsionalistlik vaim on endiselt Eestis tugev ja et niipalju inimesi oli kohale tulnud," rääkis Forsén Delfile.

Rootsi meedias avalikult "valge jõu" liikumisega seostatud organisatsiooni esindaja sõnutsi kutsus neid üritusele Sinine Äratus ise ja tegemist oli kahe organisatsiooni esimese füüsilise kokkupuutega. Samas rõhutas Forsén, et nad loodavad Sinise Äratusega teha koostööd ka edaspidi.

Põhjus, miks aga Rootsi noorteorganisatsioon siin käis, oli nende esindaja sõnutsi eesmärk avaldada Eesti iseseisvusele toetust ja uurida rohkem Eesti patriootliku liikumise kohta.

Oma tausta kohta väitsid aga organisatsiooni esindajad, et väited, nagu nad oleks seotud natsistliku "valge jõu" liikumisega, ei vasta tõele.

"Me oleme Skandinaaviat pooldavad konservatiivne ja natsionalistlik organisatsioon ning ei oma mitte mingisugust seost neonatside grupiga. Meid toetab avalikult ka Rootsi suuruselt kolmas partei, Rootsi Demokraadid," rääkis Forsén.

Küsimusele, et miks on Rootsi kaitsepolitsei (säpo) ja meedia neid korduvalt avalikult "valge jõu" liikumisega seostanud, vastas Forsén, et Rootsi ühiskond on ilmselt üks vasakpoolsemaid üldse ja isegi igasugune konservatiivne ühendus on paljude organisatsioonide silmis natsistlik.

"Vastab tõele, et meil oli delegatsioon Kiievis enne ja pärast venemeelse valitsuse kukutamist. Me aga ei teinud Svobodaga koostööd, kuigi me toetasime revolutsiooni," lisas Forsén.

Nordisk Ungdomi pressiesindajalt Fredrik Hagbergilt saabus samuti vastus, milles öeldakse, et Eesti meedias avaldatud väited on enne valimisi organiseeritud rünnak EKRE pihta.

Delfi kirjutas eile, et Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) korraldatud tõrvikurongkäigul vabariigi aastapäeval osales ka Rootsi noorteorganisatsiooni Nordisk Ungdom esindajad. Seda organisatsiooni peab aga Rootsi kaitsepolitsei "valge jõuga" ehk natsismiga seotud liikumiseks.