Türgi oli eelmise peaministri Mesut Yılmazi ajal aga laussuitsetajate riik. Peaminister Yılmaz suitsetas väljakutsuvalt isegi oma jalgpallistaadioni loožis. "Mitte keegi, isegi peaminister, ei tohi suitsetada spordiväljaku alal," teatas looduskaitseprofessor oma TV-saates. Seepeale üritas valitsusjuht TV-saadet eetrist tõrjuda. Orhan Kurali suitsetamisvastane kampaania kestis kaheksa aastat.

"Peaminister Yılmaz aga sama kaua võimul ei püsinud. Peagi hakati teda hoopis mööda ülekuulamisi talutama ühe korruptsioonisüüdistuse pärast. Nägin endist peaministrit ühel Saksa konsulaadi vastuvõtul ja ütlesin: teie pole enam valitsusjuht, mina aga olen endiselt professor Kural ja kaotan Türgis avalikes kohtades suitsetamise!"

Ja nõnda läkski.

Professor Kural on aga omamoodi äärmuslane. Ta ei tapa isegi sääske, kes ta verd imeb, ning nakatus ükskord seetõttu malaariasse. Türgi tänaval läks ta aga keelama kampa suitsetavaid nolke, kes seepeale professori läbi peksid. Sinikatega näopilt meedias tõi professorile veelgi populaarsust.

Foto: 24haber.com

Uus peaminister Tayyip Erdoğan tabas ära, et rahvatervise seljas võib soodsalt hääli võita. "Türgi suitsuvabaks!" oli üks Erdogani teise peaministrikampaania hüüdlauseid. Päris imeks võib pidada seda, et 83 protsenti valijatest, isegi selgelt "suitsetavate vanameeste" lemmikparteid, olid suitsetamise keelamise poolt.

"Aasia maades võite näha päris kahtepidist suhtumist suitsetamisse. Jaapani riigis suitsetatakse kõvasti, Koreas aga minimaalselt," teab rändab professor.


Orhan Kural õpetab Istanbuli Tehnoloogiaülikoolis ja esineb konverentsidel üle maailma. Teda iseloomustab tugev egotsentrism. Kohtudes eestlasega Radisson Blu hotelli fuajees, laotab ta laiali hulga artikleid, mis temast eri maades on kirjutatud. Tähelepanu tõmbab näiteks külastus Jakuutiasse. Jakuutidele teatas Kural, et tunneb jakuudi ja türgi rahva juurte ühtsust ja soovitab seetõttu jakuutidel taunida massiturismi. "Massiturism õpetab meie noori võtma külalist kui kahejalgset rahakotti. Alkohol ja sihitu lesimine - selline ongi turistide massi "sõnum," hoiatab ta.

Professor märgib veel, et on osalenud 4000 ökoloogiakonverentsil. Tundub paljuvõitu. Rääkides ei vaata tõsine türgi propagandist eriti kaasvestlejale otsa, kuid korra ikka - siis, kui ütleb südamlikult, et tema viibimisest Tallinnas peaks kindlasti artikkel ilmuma ja see peaks talle saadetama.

Aga miks ka mitte. Kurali viibimine Tallinnas oli seotud suure türgi festivaliga, mida külastas ka Türgi välisminister, ja mille kulminatsiooni moodustasid eesti koolilaste poolt esitatud türgi laulud-tantsud. Hiilgasid Tallinna 21. kooli gümnasistid. Festival toimus suvel algul, intervjuu sai viimistletud meili kaudu.

Professor Kuralil on ka oma teooria söe puhtamaks käitlemiseks elektrijaamades, nimelt propageerib ta söe "pesemist" enne kütmist. Sellest räägib tema raamat "Coal". Viimatiseks uurimistööks oli ökoloogiaprofessoril aga hapniku hulk maailma supermarketite ruumes.