Üle 90 protsendi valijakompassi täitnute hinnangul peavad immigrandid kohanduma Eesti väärtuste ja kultuuriga. Kõige vähem nõustutakse selle nõudmisega Rootsis.

EUvox valijakompassi väitega “Immigrandid peavad kohanduma Eesti väärtuste ja kultuuriga” nõustub täielikult 49 protsenti ja nõustub 44 protsenti Eestis valijakompassi täitnud enam kui 17 000 inimesest.

Teiste Euroopa Liidu riikide valijate seisukohtade võrdluses järgnevad Eestile Läti, Ühendkuningriik ja Tšehhi. Nendes riikides nõustuvad täielikult või nõustuvad selle seisukohaga üle 80 protsendi EUvox valijakompassi täitjatest. Eesti lähinaabritest on nii Leedus kui Soomes seisukohaga täiesti nõus või nõus 77 protsenti valijakompassi täitnutest.

Euroopa Liidu riikides on kõige väiksem kohandumisnõudega nõustujate osakaal Rootsis, kus see on 49 protsenti. Valijakompassis püstitatud väitega ei ole üldse nõus või pole nõus kokku 32 protsenti kompassi täitjatest.

Rootsi kõrval kaheldakse immigrantide kohandumisnõude vajalikkuses enim Iirimaal, Hispaanias ja Belgias. Iirimaal on väitega nõustujate ja mittenõustujate suhe 51-30, Hispaanias 51-28 ning Belgias 52-31.

Kõigis 28 Euroopa Liidu liikmesriigis valijatele avatud EUvox on veebipõhine rakendus, mis on kasutatav nii arvutiekraanilt kui vastavalt kohandatuna ka nutitelefonidelt. Kokku kaardistab EUvox erakondade programmid 30 küsimuse raames, mis keskenduvad Euroopa Liidule, majandusküsimustele ja ühiskondlikele teemadele. Igale küsimusele saab vastata viie palli skaalal, kus ühes ääres on “nõustun täielikult” ja teises “ei nõustu üldse”.

EUvox üleeuroopalise rakenduse töötasid välja kahe akadeemilise uurimisasutuse – Kieskompas ja PreferenceMatcher – konsortsium. Projekti finantseerivad Avatud Ühiskonna Fondide Euroopa suund (Open Society Initiative for Europe) ning Euroopa Parlamendi kommunikatsiooni peadirektoraat.