STORK 2.0 ( Secure idenTity acrOss boRders linKed 2.0) on kolmeaastane projekt, mille eesmärk on füüsiliste ja juriidiliste isikute jaoks ühtse üleeuroopalise elektroonilise isikutuvastuse (e-ID) süsteemi loomine ja kasutuselevõtt. STORK pakub elektroonilise isikutuvastuse mandaatidega turvalist ja lihtsat ligipääsu piiriülestele avalikele teenustele. 12kuuline pilootprojekt hõlmab e-õpet ja akadeemilisi kvalifikatsioone, e-pangandust, avalikke teenuseid äriühingutele ja e-tervist ning selle raames testitakse praktikas e-ID võimalusi.

STORK 2.0 ühendab 58 partnerit ja 19 riiki ning projekti finantseerib osaliselt Euroopa Liit.

Projekti neli peamist eesmärki on:

  • Kiirendada eID kasutuselevõttu avalike teenuste osutamisel, koordineerides riiklikke ja Euroopa Komisjoni algatusi toetamaks üleliidulise eID haldusstruktuuri kujunemist Euroopas.
  • Maksimeerida eID laiendatavate rakenduste kasutuselevõttu üle Euroopa, pöörates sealjuures erilist tähelepanu avatud spetsifikatsioonidele ja jätkusuutlikkusele.
  • Aidata kaasa avaliku ja erasektori koostööle läbi täielikult funktsioneeriva raamistiku ja infrastruktuuri, mis kasutab eID-d juriidiliste ja füüsiliste isikute turvaliseks tuvastamiseks kogu EL-is.
  • Viia läbi neli piiriülest ja mitut valdkonda hõlmavat pilootprojekti, et praktikas testida ja demonstreerida koostalitlusvõimelise eID võimalusi ja kasutegureid.

Mainitud eesmärgid on kavas saavutada projekti nelja pilootrakendusega (e-õpe ja akadeemilised kvalifikatsioonid, e-pangandus, avalikud teenused äriühingutele ja e-tervis), mis pakuvad koostalitlusvõimelisi teenuseid. Nende pilootrakenduste raames kinnitatakse ühtsed spetsifikatsioonid, standardid ja lähtealused, lahendades keerulisi juriidilisi ja haldusküsimusi (piiriülesus, rakendusdomeenid ja erinevad sektorid). Pilootrakendused aitavad arendada piirideta digitaalset elukorraldust ja liikuvust Euroopas, samuti suurendada ühtse digitaalse turu osatähtsust nii avalike kui ka äriteenuste osas.

Sertifitseerimiskeskuse juhi Kalev Pihli sõnul on üleeuroopalist ühtset isikutuvastust on juba aastaid pikisilmi oodatud: „Oleme Eestis juurutanud hästi toimiva ja usaldusväärse e-ID süsteemi, samuti on meil mitmeid laialt kasutatavaid e-lahendusi. STORK tegeles peaasjalikult tehnilist laadi liidestamisega, kuid STORK 2.0 on rohkem seotud organisatoorsete ja juriidiliste aspektidega seotud,“ ütles Pihl.

Pikemalt: