Eelmisel kevadel taastegutsemise 20. aastapäeva tähistanud Riia eesti kool jõudis möödunud õppeaasta jooksul mitmel korral Eesti uudistesse. Märtsis osalesid meie kooli 3.–4. klassi õpilased Märjamaal suvise tantsupeo ettevalmistuslaagris. Põhjalikku ja suurt tööd on teinud tantsuõpetaja Sveta ning tema abilised Angela Arraste ja Jūris Žigurs. Selle kinnituseks sai tantsurühm Tallinnast laulukaare alt kaasa laulupeotule, et tutvustada XI noorte laulu- ja tantsupidu Lätis.

Eesti kooli on palju tahtjaid

Algklassiõpetajad on loonud koolile väga hea maine: uude esimesse klassi on soovijaid juba rohkem, kui üks klass mahutab. Riias on üha rohkem peresid, kes on otsustanud, et nende laps võiks õppida naabermaa keelt, ja tore, et just põhjanaabrite oma. Algklassiõpetajad Aiva Plauča, Liina Lihtsaar ja Ivika Keisele teevad oma tööd suure pühendumusega. Paljud teemad võetakse läbi mõlemas keeles, kusjuures kogu aeg peab arvestama, et sageli on laste keeleoskustase erinev. Hea on kuulda, kuidas ka väljaspool ainetunde õpilastega eesti keeles suheldakse.

Alati abivalmis Ivika Keisele on tõeline eesti keele hoidja ja kadestamisväärselt andekas õpetaja. Tema klassiruumis on riiulitel eeskujulikult süstematiseeritult palju metoodilist materjali. Kui Ivikalt ükskõik missuguse teema kohta lisamaterjali küsida, saab kindlasti abi. Paljud töölehed on ta ise koostanud ja kujundanud. Kunstiõpetajana leiab ta, et lihtsam on ise midagi joonistada, kui seda kuskilt otsima hakata. Eriti põhjalikud teadmised on Ivikal loodusest. Ta oskab lilledest ja lindudest nii huvitavalt rääkida, et teda võiks bioloogiaõpetajaks pidada. Kunstiõpetajana suunab ta õpilasi nende loomingulistel katsetustel nii, et kevadine kunstitööde näitus on tõeline vaatamisväärsus.

Meie kool on jätkanud kunagist ülelinnalist õpilaste uurimistööde tava. Alates 3. klassist valitakse endale uurimistöö teema loodusõpetuses, koduloos või sotsiaalõpetuses. Eesmärk on saada kogemusi ja valmistuda gümnaasiumis ette nähtud kohustuslikeks uurimistöödeks. Selle aasta iga klassi kolme parima töö kaitsmisel komisjoni ees tõusid esile Ivika Keisele juhendatud 3. klassi õpilaste tööd.

Riia linna alluvuses

Väike eesti kool suures Riia linnas on viimase kolme aasta jooksul pidanud oma olemasolu korduvalt tõestama. Lätile, õigemini Riiale on omane, et siin tegutsevad rahvusvähemuste koolid: poola, leedu, valgevene, ukraina ja juudi kool. Kõik nad alluvad Riia haridusametile.

Sel kevadel toimus iga-aastane rahvusvähemuste koolide üritus meie koolis. Igaühel on oma probleemid, tugevad ja nõrgad küljed. Riia eesti kooli tugevus on traditsioonid ja hea eesti keele õpe. Kaks 9. klassi lõpetanut, kelle eesti keele õpetaja oli Ivika Keisele, jätkavad järgmisel aastal õppimist Tallinna vanalinna hariduskolleegiumis.