Kuni 2012. aasta jaanuari lõpuni kasutavad Eesti ametkonnad USA firma Raytheon pakutud piirihaldustarkvara, mis võimaldab analüüsida Eesti ja kolmandate riikide vahel reisijate andmeid. Tarkvaralahenduse eesmärk on senisest tõhusamalt tuvastada organiseeritud kuritegevusega seotud isikuid.

„Kurjategijad tegutsevad üle kogu maailma, neil on globaalne haare. Seetõttu peab ka uurijate haare vajadusel ulatuma üle kogu maailma. Näiteks narko- või inimkaubanduses tuleb tähelepanu pöörata kolmandatele riikidele ning siin on reisijainfo parem analüüs kindlasti heaks aluseks riskide väljatoomisele,“ õigustas tarkvara kasutamist siseminister Ken-Marti Vaher. „Sisejulgeolekuvaldkonna spetsialistid otsivad tänases avatud maailmas üha uuemaid ja tõhusamaid piirikontrolli lahendusi, mis aitavad inimkaubandust, terrorismi ja organiseeritud kuritegevust avastada,“ lisas Vaher.

Pilootprojekti raames kasutatakse sisejulgeoleku riskide analüüsimiseks sama infot (broneeringuinfo PNR ja reisijate eelteave API), mida täna omavad ja edastavad reisija kohta lennu- ja reisifirmad. Raytheon piirihaldustarkvara võimaldab andmete analüüsi kiirendada ja teostada põhjalikumat riskianalüüsi. Reisijatele ei too pilootprojekt kaasa ühtegi lisategevust.

(Passanger Name Record) ehk broneeringuinfo ja API (Advance Passenger Information) tarkvara annavad võimaluse fokusseerida korrakaitse tegevus kõrge riskiga reisijatele.

Ken-Marti Vaher: „Näiteks võib tuua olukorra, kus on teada, et osa Eesti narkootikumidest pärineb ühest kindlast piirkonnast, olgu see Euroopa Liidus või väljaspool. Teada on ka see, et narkokaubandusega tegeleb grupp 18-26aastasi meesterahvaid, kuid ametkondadele ei ole teada, kes täpselt. PNR ja API lahendused annavad uurijatele paremad võimaluse analüüsida reisijainfot ja võimalikud narkokaubitsejad tuvastada.“

Euroopa Liidus on arutlusel direktiivi eelnõu, mis käsitleb PNRi kasutamist terroriaktide ja raskete kuritegude ennetamiseks ja avastamiseks. Mitmes liikmesriigis tehakse täna PNRi rakendamiseks ettevalmistusi, kuid näiteks Prantsusmaa, Belgia, Ühendkuningriigid ja Rootsi juba kasutavad reisijaandmete analüüsi siseturvalisuse tagamiseks. Samuti Ameerika Ühendriigid, Kanada ja Austraalia.

Eesti pilootprojekti koordineerib siseministeerium ning tehnilise toe tagab siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskus. Pilootprojekti läbiviimine ei too Eestile kaasa täiendavaid kulutusi.

Teisipäeval, 1. novembril, korraldab USA suursaadik Michael C. Polt vastuvõtu tähistamaks Ameerika Ühendriigi firma Raytheon ja Eesti ametkondade vahelist koostööd.