Missioonijuhtimistarkvara kasutatakse 30 satelliidi juhtimiseks, selleks et sajad miljonid eurooplased saaksid tulevikus ennast telefonide või muude seadmete abil positsioneerida.

Galileo peamiseks eesmärgiks on pakkuda Euroopa Liidu elanikele positsioneerimisteenust. Lisaks sõltumatusele pakub Galileo kvaliteetsemat positsioneerimist suurematel laiuskraadidel ( nt pooluste läheduses). Hilisemate rakenduste hulka on planeeritud globaalne otsingu- ja päästefunktsioon. Selleks varustatakse kõik satelliidid spetsiaalse transponderiga, mis oskab kasutaja saatjast edastatud hädasignaali edasi saata päästekeskusele.

Logica Eesti poolse projektijuhi Andreas Sisaski sõnul on Logica peamine roll Galileo satelliitide opereerimistarkvara arendamine. „See on tarkvara, mida operaatorid juhtimiskeskuses igapäevaselt kasutavad selleks, et satelliite juhtida ja alla laadida telemeetriat. Näiteks on vaja satelliidi asukohta korrigeerida, peatada selle pöörlemist ja palju muudki,“ lisas Sisask.

Tarkvara tuumikuks on ESA standardne missioonijuhtimistarkvara SCOS-2000, mille funktsioone täiendatakse ja muudetakse vastavalt Galileo missiooni vajadustele. Tarkvarast on loodud kaks erinevat versiooni – üks (launch and early orbit), mida kasutatakse kuni kaks nädalat alates satelliidi üles saatmisest ning teist (routine) edaspidi missiooni käigus.

Logica on tänaseks edukalt lõpetanud süsteemi katsetusetapi tööd ja esimesed kaks satelliiti saadetakse orbiidile 20. oktoobril käesoleval aastal. Nendele peaks veel 2 lisanduma umbes poole aasta jooksul. Paralleelselt on Logica juba alustanud järgmiste etappide tegevustega.

Peale katsetusetappi hakatakse satelliite järk-järgult lisama, et saavutada täisvõimsus – kokku on planeeritud satelliite 30 ning need asuvad Maast umbes 23 000 km kaugusel. Inimesed saavad Galileo teenust kasutama hakata eeldatavalt 2015. aastal.

Logica Eesti kosmosemeeskonnast osales siiani Galileo projektis kaks inimest, kes töötavad koos Darmstadti põhimeeskonnaga (kokku 20 inimest) nii Eestis kui ka kohapeal. Seoses järgmiste faasidega ja kasvava töömahuga lisandub Eesti poolelt peagi veel 2-3 inimest. Tööd projektis jaotatakse kogemust ja teadmisi arvestades. Eesti meeskond on tänaseks päevaks nii Galileo kui teiste missioonide raames omandanud nii antud valdkonnast kui ESA SCOS-2000 tarkvarast väga head teadmised. Kokku on Logica Eesti kosmose arendusmeeskonnas hetkel 7 inimest.

Logica on ligi 40 000 töötajaga 40 riigis tegutsev, üle 40- aastase kogemusega ja üle 4 miljardi euro suuruse aastakäibega rahvusvaheline äri- ja infotehnoloogiateenuste ettevõte. Eestis töötab Logica Tallinna ning Tartu kontorites kokku ligi 100 töötajat, kes pakuvad IT-teenuseid klientidele nii Eestis kui mujal Euroopas.