Justiitsministeeriumi asekantsler Marko Aaviku sõnul proovitakse seda rakendust testperioodil ainult Pärnu Maakohtu tööpiirkonnas. "Hiljemalt aasta lõpuks, pärast edukat testperioodi on plaanis viia kogu maksekäsumenetlus täiselektrooniliseks ning koondada Haapsalus tegevust alustavasse maksekäsukeskusesse," tutvustas Aavik tulevikuplaane. "Inimestel on võimalus esitada maksekäsuavaldust ka lapse elatisenõudes," lisas Aavik.

Järgneva poole aasta jooksul tekib kodanikele ka võimalus vaadata neid puudutavaid andmeid kriminaal- ja väärteomenetluste kohta ning tehakse võimalikuks vastavates menetlustes ka elektrooniliselt osaleda. Järgmisel aastal minnakse ka tsiviil- ja halduskohtumenetluses üle E-toimikule. Järgnevatel aastatel luuakse E-toimikusse ka funktsioonid, mis võimaldavad teostada täitemenetluse toiminguid – näiteks pöörduda nõudega kohtutäituri poole.

Kodanikule mõeldud osas hakatakse tulevikus näitama ka menetlustega seotud avalikku infot: menetluste nimetusi, kohtuistungite toimumise aegu ja avalikke lahendeid. Pärast ID-kaardiga sisselogimist on kodanikul võimalik juurde pääseda temaga seotud menetluste andmetele osas, milleks protsessiseadused loa annavad. Samuti on kodanikul siis võimalik nimetatud menetlustes menetlejatele elektroonilisi dokumente esitada. Sellist lahendust võib võrrelda ka mõnes muus valdkonnas kasutatavatega internetipõhiste iseteenindusbüroodega.

Asekantsler Aaviku sõnul tuleb E-Toimiku kodanikule mõeldud osa juures tähele panna seda, et kuigi see on mõeldud kasutamiseks kodanikule, saavad tema peamisteks kasutajateks ilmselt advokaadid. "Euroopa kohtute statistika alusel võib teha üldistuse, et tavainimene puutub kohtuga elu jooksul kokku üks kord. Advokaadid ja professionaalsed juristid vajavad aga kohtute elektroonilisi teenuseid tunduvalt rohkem," märkis Aavik.

E-toimiku põhifunktsiooniks on menetluste põhiandmete vahetamine eri uurimisasutuste süsteemide vahel. E-Toimik on vajalik selleks, et eri menetlusasutused ei peaks üht ja sama infot – näiteks isikuandmeid, menetluse põhiandmeid ja süüdistuspunkte – sisestama infosüsteemidesse mitu korda. E-Toimik võimaldab saada paremat riikliku statistikat ja tõhustada menetlusasutuste tööd. Politsei, kohtute ja prokuratuuri jaoks muutub ilmselt andmete edastamise kiirus ja paraneb ülevaade menetlustest. Usutavasti muutub pikemas perspektiivis kiiremaks ka menetlusprotsess.

Menetlejate töös infosüsteemidega muutub see, et infot hakatakse sisestama üks kord ja selles kohas, kus info tekib. See tähendab, et näiteks kohtud saavad kasutada oma infosüsteemides neid andmeid, mida on sisestanud prokuratuur või politsei. Ka hakkavad läbi E-Toimiku liikuma andmed menetlusaluste isikute ja kannatanute kohta otse prokuratuuri infosüsteemist kohtutele.

Euroopa praktikas on tegu suhteliselt ainulaadse projektiga, samal teel ollakse ka mõnes teises liikmesriigis. E-Toimik on esmakordne valdkonnapõhine infosüsteem õiguskaitsealal.

E-toimik asub aadressil: www.e-toimik.ee