“Samal ajal kui Gruusia presidendi Mihheil Saakašvili nõunik Mart Laar peab igati õigeks Eesti reservohvitseride siirdumist Gruusiasse humanitaarabimissioonile, taunib seda sammu välisministeerium,” kirjutab ajaleht.

Eesti reservohvitseride kogu on teatavasti esinenud üleskutsega, et reservohvitserid võiksid Gruusiat humanitaarabi korras aidata. Mart Laar ütles intervjuus Den za Dnjom-ile, et reservohvitseride siirdumine humanitaarabi andma on kindlasti õige. “Eriti, kui inimesed ise tahavad aidata,” märkis Laar. “Mis tunne meil endil oleks, kui me oleksime samasuguses olukorras, sellise rünnaku all. Ja kui siis kõik teised riigid ja rahvad ümberringi ainult võbiseksid. Ja ütleksid, et me ei julge isegi niipalju, et teile humanitaarabi saadaksime.”

Küsimusele, kas sõjaväelase staatus ei ole humanitaarmissiooni puhul pisut mitmeti tõlgendatav, vastas Laar, et sõjaväelase staatus on alati mitmeti tõlgendatav. “Hea tahtmise juures võib ka ju mind pidada reservsõjaväelaseks. Ma olen samamoodi reservohvitser. Igasuguseid ettevõtjaid, kes seal tegelevad, võib pidada reservohvitseriks, aga see läheks väga kiirelt absurdini välja. Eestil ei maksaks sellises olukorras, kus, ma nagu enne ütlesin, kaalul on märksa rohkem kui Gruusia, mõelda sellele, kuidas iga meie avaldust või tegu võidakse mõtestada. Sest kui Gruusia on üle võetud, muutub maailm väga järsult. Kui Venemaa surub Gruusias oma tahtmise läbi, siis muutub ka meie olukord järsult.”

Kolmapäeval avaldas välisministeerium pressiesindaja Mariann Sudakovi kaudu aga, et Eesti ei osale sõjaliselt Gruusia konfliktis ning seetõttu pole õigustatud ka reservis olevate kaitseväelaste või kaitseliitlaste organiseeritud viibimine konfliktipiirkonnas. “Isegi kui tegemist on puhtalt eraalgatusliku initsiatiiviga, annab Eesti reservohvitseride kogu nimel tehtud üleskutse alust vastuolulisteks tõlgendusvõimalusteks nii diplomaatilisel tasandil kui vaenulikku propagandat levitavates meediaväljaannetes,” vahendas rahvusringhääling Sudakovi sõnu. Näiteks tõi ta Austria uudisteagentuuri, mis serveeris reservohvitseride kogu algatust kui “vabatahtlike sõdurite” lähetamist Gruusiasse. Välisministeeriumi seisukoha järgi peaks humanitaarabistamine seega toimuma vastavate organisatsioonide, näiteks Punase Risti kaudu.