Intevjuus Fortele selgitab maailmas enim tsiteeritud Eesti naisteadlane, miks ja kuidas tuleks pruukida probiootiliste bakteritega piimatooteid, ning milliseid oma teadussaavutusi ta ise kõige kõrgemalt hindab.

Kuidas Te end pärast elutöö auhinna kättesaamist tunnete? Kas preemia on märguanne, et nüüd on aeg loorberitel puhata või hoopis innustab jätkama?

Olen õnnelik ja uhke. Tunnen aga veel suurt huvi paljude mikrobioloogiliste teadusprobleemide vastu ja end suutlikuna mõnd neist lahendama. Paari päeva eest sõlmisin Tartu Ülikooliga töölepingu järgmiseks kolmeks aastaks.

Kas olete rahul sellega, kuidas teie ilmselt tuntuim avastus ME-3 piimhappebakter on maailmas vastu võetud või on edule veel arenguruumi?

On edu, on probleeme, aga minu kodus ütles vanaema “Was langsam kommt, kommt jurakas!”, mis humoorikalt manitses kannatlikkusele.

Aastaid on räägitud, et ME-3 võiks saadavad olla ka kapslina nagu mitmed teised apteegis müüdavad probiootilised bakterid. Kas endiselt pole ettevõtjatest huvilisi silmapiiril?

Eestis puudub farmaatsiatööstus, on vaid vahendajad, edasimüüjad, kes ilmselt küllalt hästi end ära majandavad. Välisinvestorite otsing pole Tartu Ülikoolile kerge olnud.

Viimane Eesti Ekspress vahendab saksa tarbijakaitseorganisatsiooni Foodwatch hinnangut, et Dr. Helluse jogurti konkurent Actimel on reklaamimull. Tuleb see teile üllatusena?

Actimeli bakteri Lactobacillus casei defensis kohta on publitseeritud rohkesti teaduslikke artikleid, mille teaduslik tase pole halb ja mis korrektselt peegeldavad neid efekte, mida teadlased on leidnud mikroobi ja inimorganismi vastastikustest mõjustustest. Probleem on minu arvates tekkinud vastavate probiootiliste toodete reklaamimisel suure firma poolt. Müügiedu nimel on  esitatud ebausutavaid, isegi koomilisi väiteid, mida teadusartiklid ei ole tõestanud ega saagi tõestada.

Kas Dr. Helluse-toodete ja Südamejuustu puhul võivad inimesed kindlad olla, et sisu vastab reklaamile? 

Tartu Ülikooli Biomeedikumis oleme teinud väga põhjalikke teaduslikke uuringuid, mis on publitseeritud patentide ja teadusartiklitena. Laboratoorsete ja loomkatsetega tõestasime Lactobacillus fermentum ME-3 tugevat antagonistlikku aktiivsust mitmete seedeinfektsioonide tekitajate vastu, näitasime tema antioksüdatiivset toimet nii laboratoorsetes kui ka vabatahtlikega läbiviidud katsetustes

2006. aastal seadis Euroopa Toiduohutuse Agentuur kindlad nõuded, milliseid teaduslikke tõestusi on vaja esitada, kui väidetakse mingi kommertsiaalse probiootilise toote tervislikkust.

Meie kliinilised katsetused ME-3-ga pole seni olnud kommertsiaalsete toodetega seotud, vaid ikka suunatud bakteri omaduste ja toime selgitamisele, osalt laboris valmistatud kitsepiima jogurtitega. Nende uuringute tulemused on trükitud prestiižikates teadusajakirjades.

Hiljuti aga saatsid TÜ biokeemikud koostöös mikrobioloogidega publitseerimiseks järjekordse eduka uuringu kirjelduse. Seekordne kliiniline katsetus kinnitab AS Tere probiootilise ME-3 keefiri olulist paremust võrreldes tavakeefiriga söögijärgse lipideemia ja kolesterooli ainevahetuse reguleerimises. Publitseerimine on kahjuks aeglane protsess ja ilmselt ka ME-3 toodete aktsepteerimine ei toimu veel nii kiiresti, kui Eesti ettevõtjad sooviksid.

Südamejuustu ja temas leiduva probiootilise bakteri Lactobacillus plantarum Tensia osas on Tervislike Piimatoodete Biotehnoloogia Teadus-arenduskeskus koos ettevõtetega kohe kiiresti läbi viinud tootepõhiseid kliinilisi katsetusi. Viimases katsetuses osales 167 inimest, kes tarbisid 3 nädalat 50 g Südamejuustu. Uuring kinnitas seniseid  eelkatseid. Nii süstoolne kui diastoolne vererõhk langesid keskmiselt 4-5 Hg/mm pügalat, mis kergendab südame tööd.

Uudsena selgus, et vererõhk normaliseerub ka madala vererõhuga isikutel, sedakorda tõustes kõrgemale. Kuna bakter toodab juustus ja soolestikus mitmeid organismis vererõhu regulatsioonis osalevaid tavaühendeid (vasoaktiivseid peptiide, lämmastikmonoksüüdi ja putrestsiini), mis imenduvad verre, pole sellise laiapõhjalise reguleeriva toime ilmnemises midagi iseäralikku.

Millistes kogustes ja ajavahemike tagant peaks Helluse-tooteid ja Südamejuustu sööma, et neist kõige rohkem kasu oleks?

Soovitame tarvitada probiootilist toodet kolme nädalaste kuuridena, 250 ml Dr. Helluse tooteid, 50-100g Südamejuustu päevas. Tarbitu võiks jagada kaheks toiduportsjoniks. Hiljuti leidsime Tensiaga katsetades, et kuus tundi pärast söömist on organismi infektsioonide eest kaitsvate rakkude (makrofaagid, leukotsüüdid) arv veres oluliselt suurenenud.Ilmselt on kirjeldatu mitmete laktobatsillide, võibolla ka tavalise joogijogurti bakterite võime ajutiselt suurendada organismi kaitsevõimet. Ei tohi aga unustada, et tegemist on ikkagi toiduga, mitte ravimiga.

Rahvas tunneb Teid eelkõige ME-3 bakteri avastajana, kuid millist avastust või tegu Te ise oma teadlasetöös olulisimaks peate?

Elutöö preemia kätteandmisel rõhutas Eesti Teaduste Akadeemia president Richard Villems, et ME-3 avastamine on peamiselt ajakirjanduse meelisteema. Akadeemia pidas minu põhiteeneks Eesti mikrobioloogiateaduse viimist maailma pärast nõukogude süsteemist vabanemist.

Tegelikult olen ma uurinud ja selgitanud inimese rikkalikust mikroobikooslusest umbes 25 bakteriliigi eripära, aga tuntumatest kümnest bakternakkusest tegelnud vähemalt pooltega ja jõudnud koos oma kaastöötajatega maailmale mitmeid uusi tõdesid pakkuda. Ma olevat eesti naisteadlastest kõige enam maailmas tsiteeritud uurija, ning selleks ju teadust tehaksegi, et uued teadmised koguneks ülemaailmsesse varasalve.

Kõige suuremat tähelepanu on pälvinud koos Rootsi teadlaste ja TÜK Lastekliiniku pediaatritega kindlaks tehtud allergiliste haiguste seos inimesel tsivilisatsiooniga vaesunud mikroobikooslustega. Mikroobimaailma mitmekesisuse taastamiseks ja tervise mitmete näitajate säilitamiseks pakuvadki probiootikumid oma abi. Soome teadlastel on õnnestunud allergiale kalduvatele rasedatele probiootikute manustamisega alla suruda atoopilise ekseemi teket nende lastel.

Teie teadusrühm on muuhulgas avastanud, et probiootikumidega võib saada ravida ka bakteriaalseid infektsioone. Millistest probiootikumidest ja infektsioonidest on jutt? Millal võib see ravimeetod jõuda tohtrite arsenali?

Raskete bakteriaalsete infektsioonide korral on arstide arsenalis esmaseks ja oluliseks vahendiks antibiootikumid. Aga mitte ainult mikroobide ravimiresistentsuse teke, vaid ka bakterite peitumine organismi rakkudesse sisse võib piirata antibiootikumi toimet. Lõplik mikroobist vabanemine jääb tavaliselt ikka organismi enda kaitserakkude arvele. Kui kaitsevõime aga mingitel põhjustel on nõrgenenud, tulevad antibiootikumravi toetuseks arvesse probiootikud, mis aktiveerivad immuunsüsteemi.

Oleme loomeksperimentidega näidanud, et sel teel on võimalik bakteriaalse kõhutüüfuse tekitajate lõplik hävitamine sapiteedest ja maksast, mis väldib bakterite pikaajalise kandluse teket. Kliinikusse jõudmiseks tuleks seda printsiipi kontrollida veel mitmete teiste raskesti organismist eemaldatavate infektsioonide, näiteks haavandtõve ja helikobaterite korral. Kui mitte mina ise, siis minu õpilased jätkavad. Mulle meeldivad laulusõnad: “Sina jõuad kaugemale…”

Palju on juttu olnud, et tervisliku elu jaoks on tänapäeva ühiskonnas puudu mikroobide paljususest. Mida saavad inimesed selle vastu ette võtta?

Bakterikoosluste mõjutamiseks on tänapäeval teada kaks võimalust — kas kasulikke baktereid toiduga või kapslites suurtes annustes juurde viia ja/või rikastada mikroobide toidulauda mitmekesisema ja prebiootikute rikka (kiudained, betaglükaanid, inuliin, ksülitool, kitiin jt. raskesti imenduvate suhkrutega) tarbimisega. Peab aga silmas pidama, et inimese mikrofloora on isikuti üsna erinev, mis eeldab individualiseeritud lähenemist toitumisele, tänapäeval kahjuks enamasti vaid proovi ja vea meetodil.

Kuuldavasti paigutate osa preemiarahast omanimelisse stipendiumifondi. Kuidas Te Eesti pealekasvava mikrobioloogide põlvkonnaga rahul olete?  

Mul on suur isiklik ja teaduslik järelkasv, aiva rõõm. Loon omanimelise auhinnafondi, millega soovin igal aastal toetada üht prekliinilist teadustööd tegevat üliõpilast, magistranti, doktoranti. See on suunatud teadusliku mõtteviisi edendamisele ja üldise teadusromantika avastamisele, mitte ainult mikroobimaailmas.

Olete ajakirjanduses märkinud, et teie töö jätkub ja uued avastused on tulekul. Kas võite anda mõne vihje, mille kallal töö käib?

Teaduses peab õnne olema, aga seda ei tohi ka ära sõnada edevate ettekuulutustega. Töötame lustiga ja teenime rahvast.