See on meedia poolt ülespuhutud mull,” ütles Kaldma ETAle. “Kui Õismäe lugu poleks üles puhutud, ei oleks Lasnamäe noortele sellist mõtet tulnud.” Kaldma lisas, et tema teada olid plaanitsetava vene ja eesti noortekampade vahelise kakluse taga ka täiskasvanutest õhutajad.

Pühapäeval kogunes paarsada 15-17aastast vene noorukit Tallinnas Lasnamäel asuva Katleri kooli juurde, kinnitamata andmeil plaanitsesid vene noorukid kaklust eestlastest eakaaslastega.

Tallinna politseile tuli vene noorukite kogunemine täieliku ootamatusena. Ida politseiosakonna ülemkomissar Tarvo Ingerainen ei välista, et Lasnamäe noorukid on tõesti saanud inspiratsiooni Õismäelt, kus samuti noortekambad tegutsevad.

Ingerainen ütles ETAle, et mitte miski ei viidanud enne pühapäeva sellele, et Lasnamäe noorte seas oleks rahvuslik vaen lõkkele löönud. “Selles mõttes tuli see pühapäevane kogunemine meile küll täiesti ootamatult,” ütles ta. “Olen alluvatega sel teemal palju vestelnud ja võin öelda, et väikseid nägelusi on küll aeg-ajalt ka rahvuste pinnal ette tulnud, aga midagi erilist sellele suurele kogunemisele ei eelnenud.”

Ingeraineni sõnul ta infot täiskasvanutest tüliõhutajate kohta kinnitada ei saa. “See on üks versioon, mida politsei uurib,” möönis ta. “Aga see info on siiani vaid kuulujuttude tasemel. Õpilased on seda rääkinud, kuid nemadki on seda teistelt kuulnud. Meie noorsoopolitseinikud teevad praegu suurt tööd, et võimalikult paljude asjaosalistega vestelda ja tõde välja selgitada.”

Üle saja vene nooruki kogunes 29. septembri õhtul Õismäele Järveotsa gümnaasiumi juurde, et seal eestlastega arveid klaarida. Plaanitavast kaklusest teadnud politsei hoidis kokkupõrke ära. Politseipatrullid ei lasknud kedagi koolimaja territooriumil peatuda. Viis eriti agressiivset ja purjus noorukit toimetati politseiautoga minema. Ülejäänutele selgitati ürituse mõttetust ja soovitati koju minna. Sündmuskohal viibis ka rahvastikuminister Katrin Saks.

Laupäeval toimetasid Jõhvi politsei ja kaitsepolitsei ühise tegevuse tulemusel Jõhvi jaoskonda 40 kaigaste ja nugadega relvastatud venekeelset noorukit, kes kavatsesid korraldada massikaklust, kirjutas Postimees. Kümned vene keelt kõnelevad noorukid plaanisid eestlastest noortega arveid klaarida, kuid politseinikud suutsid enne kakluse algust kambad maha rahustada.