Ministritel on Eestis enamasti isiklikud nõunikud, keda nimetatakse ka poliitilisteks nõunikeks või juhtmeteks. Reeglina tulevad ja lähevad nad ministeeriumist koos ministriga. Ent ka nende maailma iseloomustab sooline palgalõhe, sest naissoost poliitilised nõunikud teenivad vaid 86 protsenti oma meessoost kolleegide palgast.

Parteiline palgalõhe on natuke tagasihoidlikum, sest Reformierakonna ministrite nõunike keskmine palk on 88 protsenti IRLi ministrite juures töötavate nõunike keskmisest palgast.

Ministrite poliitnõunike seas on ka mitmeid tähelepanuväärseid inimesi. Kaitsemininistri nõunik Rauno Veri on IRLi endine pressiesindaja. Keskkonnaministri nõunik Evelin Oras on justiitsminister Kristen Michali pikaajaline elukaaslane ja tema laste ema. Rahandusministri nõunik Kätlin Atonen on Meelis Atoneni abikaasa. Kultuuriministri nõunik Õnne Pillak on ka Reformierakonna fraktsiooni esimees Tallinna linnavolikogus ning üks peamisi Reformierakonna kõneisikuid Tallinna linna küsimustes. Seda nimekirja poliitnõunike seostest võiks veel pikalt jätkata.

Antud palganumbrid on võetud kas vastavate ministeeriumite eelmise aasta avalikest palgaandmetest või nende puhul, kes pole palgaandmeid avalikustanud, on palgad ministeeriumitelt välja küsitud.