Selleks, et end Delfi sünnihetke korraks tagasi kerida, istun keset kiiret tööaega korraks aja maha Allan Sombriga ehk Allansiga, kes on olnud Delfis aegade algusest peale ning täna hoolitseb Eesti Ajalehtede müügi eest. Allansilt nurun ka mõned "iidsed" fotod Delfi algusaegadest. Teeme väikse ajarännaku!

Miks Delfi nimi on Delfi?

Delfi loojaks oli intenetifirma Microlink. Kuna eelmisel sajandi lõpus, 1999. aastal oli internet ise alles lapsekingades, siis oli vaja internetiühendusi müüvatel firmadel mõelda ka sellele, et nett, mida nad müüvad ei oleks tühi. Seega oli vaja pakkuda inimesele ka sisu – sealt ka online-portaali idee. 

"See visioon oli muidugi ka juba siis, et tulu peaks portaal hakkama teenima reklaamimüügiga," kirjeldab Allan Sombri. Aga enne oli vaja toodet. Ja nime.

Delfi loomise vaimseks isaks on toonased töötajad nimetanud konkurentsitult Allan Martinsoni. Kuigi ta oli toona kogu Microlinki juhatuse esimees, siis portaali loomisele pühendas ta sel perioodil suure osa oma fookusest. 

Nime uuele portaalile otsiti esialgu konkursiga ning parima nimekandidaadi eest oli ka väga moodne ja luksuslik auhind: Nokia kommunikaator. Tõlgituna tänapäeva keelde selline mobiiltelefon, millel oli ka pisike klaviatuur, ning sellega sai tekste kirjutada. Seda toodet näeb ka ühel hilisemal jõulupeol, kus Delfi ninad laulusõnu ühelt selliselt imemasinalt maha lugesid.

Nimekonkursi jäid sõelale kaks nime: Robinson ja Arena.

"Need olid nagu okeid, aga ikka nagu midagi jäi puudu. Otsisime juba toona nime, mis oleks lihtne, üheselt mõistetav erinevates keeltes ja sobiks pan-Balti...  Läksin siis Rahvusraamatukokku ja mõtlesin, et vaatan veidi lasteraamatuid. Sealt saab ideid, positiivseid mõtteid," meenutab Sombri.

"Sealt jäigi silma selline tegelane nagu delfiin – see oli tegelane, kes oli alati heatahtlik ja sõbralik. Aga liiga pikk nimi, ja sealt kuidagi tuletasin nime Delfi. See, et on ajalooliselt olemas Delfi oraakel, kui kõikide uudiste meka ja tulevikusuundade ette ennustamine.

"Delfi nimeküsimust ei tohiks ka ületähtsustada, edu pandiks olid ikkagi need inimesed, kellega seda portaali on tehtud ning nende kõrge koostöötahe ja panustamisvalmidus. Selle seltskonnaga oleks me heaks teinud mistahes nimega portaali."

Miks on Delfi sünnipäev 23. novembril?

Oma lugu on ka sellel, miks Delfi õige sünnipäev on 23. novembril.

"Lugu ise oli nii, et ega Microlink polnud ainuke, kes nägi internetis portaali loomisel tulevikku. Loomisel oli ka portaal Everyday.com.

"Saime teada selle avamise kuupäeva ja siis tehtigi otsus, et on mis on, Delfi peab olema esimene," räägib Sombri. Delfi avamine oli esialgu plaanis alles detsembris, kuid kui luureandmed kinnitasid et Everyday.com plaanib välja tulla 24. novembril, võeti ette meeleheitlikud pingutused, et portaal päev varem valmis saada. Saadi: tõsi, portaali avapeoks oli kõik valmis aga see, kas ikka tehniliselt ka asi üles saab, oli veel tehniliselt paras küsimärk.

Delfi läks üles täpselt kell 10.30, 23.novembril aastal 1999.
Kommentaatorite suvepäevad
Miks figureerib Delfi tänane omanik Hans H. Luik Delfi logoga T-särgis juba aastal 2000? Üks tore seik veel ajaloost. Me kõik mäletame 2007. aastal uudist, kuidas Hans H. Luik ostis Delfi uskumatult suure summa, 54,1 miljoni euroga. Kuid vanadel fotodel on Luik rõõmsalt juba Delfi värvides särgis mingil kummalisel rannapeol aastal 2000. Oot-oot, mis toimub?
"Haa – need siin on kommentaatorite suvepäevad," seletab Sombri mulle pilte andes ja naudib hetke mu segadust selle info vastuvõtmisel; no kommentaatorid on ju ikka raali taga, ei kujuta nagu hästi ette, et neile saaks avalikku ühisüritust korraldada.
Hans Luik

"Luik ise oli mõnda aega nimelt Delfi palgal, kuskil aastakese kindlasti. Ta juhtis sellist projekti nagu Comment@delfi.ee, mis oli arvamusplatvorm. See lõi tegelikult kommentaaridele hoopis teise taseme. Ja siis 2000 suvel võtsime ette sellise asja nagu kommentaatorite suvepäevad. Kommentaatorite suvepäevadele tuli kohale sadakond kommentaatorit," rääkis Sombri, kes ise kannab suvepäevade pildil ka ühe Delfi looja, Andrus Raudsalu kõrval õige imelikku parukat ja rinnas silti Pipi. Ja Andrus Raudsalul on rinnas silt "Tseburan".

"No et julgustada tulema, tegime kostüümipeo. Kandsime rinnas silte, mis olid meie kommentaatorite nimed ja riietusime ka vastavalt."
Allan Sombri ja Andrus Raudsalu