Kas Rootsist saab NATO liige ning kui jah, siis millal?
“Ma ei tea, mida tulevik toob, aga NATO liikmelisus ei ole praegu Rootsi poliitiline prioriteet. Rahvas seda mõtet ei toeta, aga selline manööver nõuab laialdast konsensust. Ausalt öeldes ei ole selleks ka erilist vajadust, meil on niigi NATOga palju koostööd erinevates valdkondades.”

Teid tabas kodumaal märtsi keskel väike poliitiline torm — sotsiaaldemokraadid leidsid, et osa valitsusest on Rootsit salamahti NATOsse viimas. Kuidas see teema lahenenud on?
“See polnud eriline debatt. Sotsiaaldemokraadid tahaksid NATO-vastast propagandat teha, aga neil ei läinud see korda.”

Kui kauaks Rootsi väed Afganistani jäävad?
“Raske öelda, aga me oleme valmis seal üsna kaua olema. Rootsi on võtnud endale kohustuse aidata Afganistani ülesehitust ning ülesehitust võtab tavaliselt kaua aega. Ma usun, et paari järgmise aasta jooksul asenduvad lahingoperatsioonid Afganistani sõjaväe koolitamisega, aga selle kestvust ma ei tea.”

Milline on Eesti roll Rootsi praeguses välispoliitikas?
“Eesti roll oli kunagi ülioluline. 20 aastat tagasi me aitasime iseseisvust kindlustada, kodakondsusprobleemidega tegeleda ning Vene sõjaväe lahkumisega. Pärast seda oleme me aga muutunud partneriteks läbi Euroopa liidu ja NATO — Eesti NATO liikmena, Rootsi partnerina. Meie suhe on normaliseerunud, aga on endiselt väga hea ja lähedane.”