Programmi koostajate arvates algab just õpetajatest ka õpilaste suhtumine eesti keele õppimisse. Eri koolide vaheliste kontaktide suurendamiseks anti vene koolide õpetajatele võimaluse osaleda eesti koolide õppetöös ja anda tunde eesti lastele eesti koolides. Samuti saadeti sellistest linnadest nagu Sillamäe, Narva, Kohtla-Järve — kokku üle 200 vene koolide õpilase eesti koolidesse, seal hulgas Pärnusse, Saaremaale, Tartusse, Viljandisse ja Tapale. Igat vene keelt kõnelevat last ootas ees eesti kodu ja nn. tugiõpetaja, kes oli abiks ja tõlgiks.

Sillamäe Vanalinna Gümnaasiumi õpilase Deniss Jegorovi sõnul oli see kuu, mis ta veetis Tapal, tema jaoks väga hariv ja meeldiv.

“Sillamäe on tõesti venekeelne linn.Tapal rääkisin ainult eesti keelt ja see aitas kaasa, et polnud võimalik muud keelt rääkida. Tulevikus tahan eesti keelt edasi õppida ja õppida Tartu Ülikoolis,” selgitas Deniss eesti keeles, mida ta alles viimase kuu jooksul rääkima on hakanud.

Keelepraktika kõrval on sellised ettevõtmised ülivajalikud ka kultuurivahelisteks kontaktideks, mis tihti jäävad kestma ka peale programmi lõppu ja nende kasutegurit ei tohi hariduministeeriumi kantsleri Peep Ratase sõnul alahinnata.

“Keeleõpe polnud selle projekti ainus eesmärk. Avatus ja üksteisemõistmine olid võtmesõnad. Õpiti üksteist tundma ja hindama — see on nii oluline aina avarduvas multikultuurses Euroopas,” rõhutas Peep Ratas.

Samaealised noored saavad tihti sõpradeks, see motiveerib mõlemapoolselt keeli omandama, sest ka eesti noored on tihti nendest kontaktidest vene keelt uuesti õppima hakanud, vene noorele on aga eestikeelne keskkond edaspidiseks keele õppimiseks suureks tõukeks,” sõnas PHARE eesti keele õppe programmi juht Hille Hinsberg. Hille Hinsberg Raadio Vaba Euroopale.

“Just barjääride ületamine nii keeleõppes kui suhtlemises oli oluline. Tihti jääb õpitu kasutamata, inimesed ei julge teist keelt rääkima hakata, nüüd saadi tõuge ja motivatsioon edasiõppimiseks,” on Hille Hinsberg tehtuga rahul.

Kogu programmi maksumus oli 2,8 miljonit krooni, mis tuli Euroopa Liidu PHARE programmist. Majutuste ja toitlustamisega aitasid projektile kaasa ka omavalitsused.