Internetiteenust pakkuvate telekomifirmade STV ja Starmani failivahetusserverites levib suurel hulgal tarkvara, muusika ja filmide piraatkoopiaid, teatasid Eesti Autoriõiguste Kaitse Organisatsioon ja Business Software Alliance (BSA).

Eesti Autoriõiguste Kaitse Organisatsiooni tegevdirektori Erik Mandre sõnul on FTP-piraatlus Eestis endiselt probleem ja kõige kahetsusväärsem on asjaolu, et seda soosivad sageli internetiteenuse pakkujad ise.

"Sellise käitumisega tõrjutakse eemale igasugused koostöövõimalused loometööstusega, mis omakorda kärbib teoste legaalsete levitusviiside arengut ja konkurentsi internetis," ütles Mandre.

Üks ilmekas näide piraatlust soosivast käitumisest on Mandre sõnul börsiettevõte Starman, kelle FTP-serveri kaudu levitatakse massiliselt piraatkoopiaid ning seejuures ei võta ettevõte midagi ette, et seda tõkestada.

"Vaatamata sellele, et autoriõiguste kaitsega tegelevate organisatsioonide ja Starman AS vahel on juba 2001. aastast alates sõlmitud koostööleping tõkestamaks autoriõiguse rikkumisi internetis, on Starman AS nüüdseks loobunud koostööst," lausus Mandre.

"Ilmselt hakkas nende FTP server aastate pikkuse koostöö tulemusena kaotama klientide seas oma atraktiivsust," märkis ta.

Starmani kommunikatsioonijuht Timo Hartikainen ütles BNS-ile, et ettevõte ei ole lõpetanud koostööd Eesti Autoriõiguste Kaitse Organisatsiooniga, vaid järgib täpselt koostöölepingut ning kustutab FTP-serverist organisatsiooni poolt kontrollitud ja piraatkoopiateks tunnistatud failid.

Hartikainen lisas, et küll aga on Starman keeldunud kontrollimata failide kustutamisest, kuna on olnud juhtumeid, kus firma kustutas organisatsiooni nõudmisel ekslikult kliendi piraatsisuta faili.

Failide kontrollimine ja piraatkoopiateks tunnistamine peab Hartikaineni sõnul olema organisatsiooni kui antud valdkonna eksperdi, mitte aga internetiteenuse pakkuja töö.

"Autoriõiguste Kaitse Organisatsiooni tegevus autoriõiguste kaitsmisel on olnud tendentslik ning nad ei ole kohelnud kõiki teenusepakkujaid võrdselt. Näiteks on see organisatsioon olnud täiesti teovõimetu piraatluse vastu võitlemisel konkureeriva teenusepakkuja STV serverites," rääkis Hartikainen.

BSA esindaja Kaido Uduste sõnul peaksid FTP-serverites lokkava piraatluse tõkestamiseks internetiteenuse pakkujad ühiselt võtma tarvitusele meetmed ebaseaduslike failide allalaadimise blokeerimiseks ja kustutamiseks ning üleslaadijate tuvastamiseks ja nendest õiguskaitseorganitele teatamiseks.

"Olukorras, kus mõned internetiteenuse pakkujad tegelevad ebaseaduslike failide blokeerimise ja kustutamisega ning teised taas mitte, on probleemi lahendamine suhteliselt komplitseeritud - sellisel juhul vahetatakse lihtsalt teenusepakkujat," lausus Uduste.

Organisatsioonide hinnangul peaks riik tekkinud olukorras käituma oluliselt otsustavamalt ning õigusrikkujaid tuvastama ja vastutusele võtma.

Organisatsioonid tõid positiivsena välja Elion, kes alustas FTP-serveri toru.hot.ee teenuse järk-järgulist piiramist 2007. aastal ning ettevõte sulgeb 1. veebruarist serveri täielikult.

Elioni sisuteenuste juhi Paul-Kristjan Lilje sõnul on avalikud FTP-serverid oma aja ära elanud. "Tänased kiired internetiühendused ning mitmed Elioni uued interneti- ja digiTV-teenused võimaldavad mugavalt filme vaadata, muusikat soetada, fotosid ning tulevikus ka koduvideoid jagada," selgitas Lilje.

Autorikaitseorganisatsioonid on failivahetusserverites leviva piraatluse probleemi käsitlenud ka varem.