RIA infoturbe eksperdi Anto Veldre sõnul nõuabküberkiusamise vähendamine senisest tihedamat koostööd kodu ja kooli vahel.„Täna oleme olukorras, kus enamus 6–17-aastastest lastest kasutab Eestisinternetti. Paraku ei oska lapsed end ohtude eest kaitsta ega mõista, et internetisöeldu ja tehtu teeb samamoodi haiget nagu sõnad ja teod päriselus. Oluline onmõista, et internet on loomulik osa tänapäeva lapse elust. See annab tallevõimaluse õppida ja sõpradega suhelda, internetis käitumist tuleb lapseleõpetada,“ räägib Veldre. 

„Et küberkiusamine muutub üha tõsisemaks probleemiks,tegeletakse lahenduste leidmisega kõikjal. Näiteks on Inglismaal arendamiselmäng, mis jäljendab erinevaid küberkiusamise juhtumeid ning õpetab lastele,kuidas stressi, pinge ja hirmuga toime tulla, samuti empaatia tähtsust jateistega arvestamist. 

Lapsed võtavad mängus kiusamise ohvri nähtamatu sõbrarolli ja püüavad ohvrit aidata täpselt nii hästi ja loovalt, kui nad suudavad,“tutvustas Veldre mängu. 

„Esialgsed tulemused on Warwick'i Ülikooli andmetelpositiivsed. Laste emotsionaalne intelligentsus areneb tänu ohvri lohutamisele.Nad saavad paremini aru, milleni kiuslik käitumine internetis võib tegelikultviia.“ märkis ta ja lisas, et ka Eestis võiks sarnase mängu lasteaedade jaalgklasside lastele kättesaadavaks teha. 

Carnegie Mellon Ülikooli loodud inglisekeelses mängusCarnegie Cadets saavad lapsed õppida, kuidas internetis turvaliselt liigelda: http://www.carnegiecyberacademy.com/ 

Paljud küberkiusamise juhtumid saavad võimalikukshalvasti hoitud salasõnadest. Veldre sõnul on üsna tavaline, et sõbrannadavaldavad teineteisele oma paroolid, mis hiljem kurja kasutust leiavad.„Esimene õppetund puudutabki salasõnu ja see tuleks läbida juba kodus. Salasõnuei tohi avaldada mitte kellelegi, mistõttu pole ka lapsevanemal kohane neid omavõsukestelt välja nõuda. Lisaks peab salasõnu teatud aja vältel vahetama. 

Oluline on ka see, et eri keskkondade salasõnad eikorduks,“ rääkis Veldre netikiusamise vältimise võimalustest. 

Teine ja toetav suund küberkiusamise vähendamiseks onheade internetitavade järjepidev käsitlemine kodus, lasteaias ning koolis.Lapsevanemad ja huvilised saavad rohkem infot veebilehelt www.netiohud.ee  

Info Suurbritannias loodud mängu kohta: 
http://www.theregister.co.uk/2009/11/12/
virtual_reality_bullying/
 

Novembris viib RIA läbi teavitust, mis kutsublapsevanemaid huvituma lapse tegemistest internetis. Teavitus toimub ELstruktuurifondide programmi "Infoühiskonna teadlikkuse tõstmine"raames ja seda rahastab Euroopa Regionaalarengu Fond.