Kogu festivalil pakutavat kava vaata Arvamusfestivali kodulehelt!

Vihakõnest õnne valemini

Ekspress Meedia ala alustab terava vihakõnega, koguneb sama seltskond, kes kaks aastat tagasi alustas ühiskonnas peadtõstva vihakõne analüüsimisega. Nüüd, kaks aastat hiljem, on kooseluseaduse ja pagulaste teema taas valusalt päevakorda tunginud: inimesed ei pelga isegi oma nime alt öelda internetis välja kõige koledamaid sõnu ja ähvardusi. Ekspress Meedia laval toob Delfi ja Eesti Päevalehe arutelurubriigis kaks aastat tagasi kogunenud arvamusliidrid uuesti kokku. Mis on meiega kahe viimase aastaga juhtunud?

Täpselt nii nagu kaks aastat tagasi modereerib vihakõne-eksperte Jaak Prints. Teemat lahkavad Mall Hellam, Urmo Soonvald, Mihhail Lotman ja Linnar Viik. Vaata lähemalt siit:

Vihakõne

Seejärel on lava aga Eesti toidu päralt: süüa küll ei saa, aga vaimutoitu ehk ikka! Evelin Ilvese juhitud paneel valgustab, millised on õiged Eesti maitsed, kas need eristuvad millegi poolest teiste maade maitsetest ning kuidas me saaksime neid maailmale tutvustada.

"Dmitri Demjanov, kes on neid maitseid otsinud ja ka maailmas tutvustanud läbi kulinaaria, on ilmselt toidupropageerimise ekspert. Siim Kabrits aga ekspordib puhtaid maitseid otse metsast – mustikaid jaapanlastele. Tema sihiks on kuulutada Eesti mahemaaks, mis võimaldab meie toidutoodete eest maailmas rohkem raha küsida," kirjeldas külalisi Maalehe tegevtoimetaja Raivo Murde.
arvamusfestival

Koostöö raames kasutab Ekspress Meedia lava ka Eesti Üliõpilaskondade Liidu paneel, mis keskendub sellele, kas tõesti saab varsti printida oma kõrgkoolidiplomi kodus välja. Kristin Partsi poolt kureeritud arutelu juhivad Kaspar Kruup, Kerstin-Oudekki Loone ja Mart Noorma.

Eesti Päevalehe ja Delfi arvamustoimetusele jätsime aga ka ühe teema selliseks, mille saab panna paika viimasel hetkel. Tänaseks on salapärane teema "Hetkel kuum!" saanud endale raamid, sest tundub, et arutelu vajab tõik, kas riik peaks hakkama rohkem sekkuma, kui tundub, et inimesed jäävad vastutamisega hätta: "Kuidas reguleerida hedonistlikke pahesid?"

"Ka see suvi sai enda mitme hukkunuga avarii, kus pearolli õnnetuses mängis alkohol. Kui iga üksikjuhtum võib olla juhus, siis kas kokku ei moodusta meelemürkide kuritarvitamine murettekitavat trendi? Kui inimesed ise ei õpi ja vastutust võtta ei oska, kas ehk peaks seda tegema nende eest riik? Keelama, piirama, kantseldama? Mitte ainult joomist, aga ka uimasteid, hasartmänge, kogu riskikäitumist? Kas Põhjamaad võiksid olla eeskujuks? Aga miks ei võiks töötada hoopis Kesk-Euroopa lähenemine, kus piiranguid vähe ja probleemegi mitte eriti," kirjeldas teemat laiemalt Eesti Päevalehe ja Delfi arvamustoimetuse juht Krister Paris. Vestluses osalevad kodanikuaktivist Siim Tuisk, Terve Eesti sihtasutuse juhatuse liige Riina Raudne ning kirjanik Olev Remsu.

Päeva lõpetame aga (loodetavasti?) positiivsemas võtmes, sest Ekspressi kolumnisti Tiina Jõgeda kureeritud paneel otsib "Õnne valemit".

Kas õnn võib peituda rahas, arutavad Jüri Kraft ja Heldur Meerits. Mõlemal on rahategemisega pikaajalised kogemused: Jüri Kraft oli nõuka ajal Eestis kergetööstusminister ja tema juhitav ettevõte Sangar tootis meeste päevasärke ning seda teeb Sangar siiani. Heldur Meerits sööstis rahamaailma pankurina ning tegutseb investorina. Kas vastab tõele, et ka rikkad nutavad, aga mersus on mugavam nutta kui manatee ääres?
Õnne valem

Laupäev toob teatrit!

Arvamusfestivali teine päev algab õige varakult - nimelt tasub tulla kohale juba hommikul kell kümme, võtta üks kohv ning varustada end värske laupäevalehe LP-ga ning sellenädalaste Maalehe ja Eesti Ekspressiga. Võõrustajaks on Eesti Ekspressi peatoimetaja Allar Tankler.

Seejärel võtab päev sisse tõelise hoo, sest laupäevalehe LP peatoimetaja Ingrid Veidenberg on kokku kutsunud monoteatri raskekahurväe.

"Minu ettepanek tulla rääkima teemal „Kas stand-up on Eesti uus teater?“ kõnetas neid, kellele helistasin, sedavõrd, et nad on kõik minuga laupäeval ühel laval," kiidab Veidenberg külalisi juba ette. "Maire Aunaste on pea ainsa naisena saanud mittenäitlejana hakkama kogu Eestit vallutanud monoetendusega, Jan Uuspõld on sel alal aga kõige vanem ja vingem tegija, Karl Kermes on monoetenduste nn maaletooja, Rein Pakk nende andekas kirjutaja ning Andres Maimik kriitik, kelle arvamust ses asjas tasub alati kuulata."
arvamusfestival

Seejärel asub aga Maalehe paneel elu võimalikkusest maal, mida juhib Alo Lõhmus. Külas on Jüri Mõis ja Kristjan Piirimäe.

Arutelu keskendub jätkusuutlikkusele – ühtpidi on maal elamine keskkonda koormav ja majanduslikult ebaotstarbekas. Teisalt on eestlaste identiteet seotud maal elamisega. Kui me kõik maalt linna koliksime, siis võime ka eestlusele ja enda juurtele kriipsu peale tõmmata? Võib-olla on aga meie edu võti tulevikus just maal elamine? Keegi peab need miljardid inimesed maailmas toitma, ehk ongi põllumajandus Eesti tuleviku edulugu? Meie maakohad ja metsad on tähtsad aga ainult eestlastele - ei maksa loota, et enamikele turistidele see huvi pakub?

Seejärel jõutakse pagulasteemade juurde.

"Pagulased on siin, et aina tulla ja tulla. Müürid ja unistused sellest, et muutunud maailm meid ei mõjuta, pole tõsiseltvõetavad. Aga isegi pagulastega tegelevad inimesed kinnitavad, et Eesti pole valmis. Praegu pannakse paika vundament sellele, milliseks kujuneb Eesti nägu nii pagulaste kui teiste erineva kultuuriga sisserändajate tingimustes. Kuidas oma riigile kõige rohkem kasu lõigata?" selgitab paneeli juhtiv Krister Paris.

Debateerivad Eesti Pagulasabi keskuse juhataja Eero Janson, Euroopa põgenikepoliitika ekspert, politoloog Oudekki Loone ning ka päris oma Eesti pagulane, filmirežissöör Katrin Laur, kes sai enam kui kolmekümne aasta eest ise asüüli Saksamaal ja on kirjutanud Eesti Päevalehte teravaid ühiskonnakriitlisi arvamuslugusid.

Pärast meediateemade ülevaatamist on aga järg taas teatri käes! Sedakorda aga mitte aruteluvõtmes, vaid Eesti Ekspressi toimetus on koostöös noore ja andeka mulluse Panso-preemia laureaadi Mehis Pihlaga koostöös valminud ette dokumentaalnäidendi "Vanaema vangistamine".

Dramatiseering põhineb Tartu maakohtus 2014. detsembris arutluse all olnud juhtumil, mis lõppes kahe vanaema reaalse vangistamisega kanepiäri eest. Ka osatäitjate nimekiri on muljetavaldav: Anu Lamp, Tõnn Lamp, Indrek Ojari, Ivo Uukkivi ja Elina Reinold.
Dokumentaalnäided "Vanaema vangistamine

Kava ja meie asukoha kaart:

Ekspress Meedia ala Arvamusfestivalil 14.-15. augustil toob kokku Eesti suurima multimeedia ettevõtte väljaanded: esindatud on Eesti Ekspress, Delfi, Maaleht, Eesti Päevaleht ja laupäevaleht LP.

Oled Facebooki kasutaja? Jälgi Ekspress Meedia tegevusi SIIN!

KAVA:

Reede 14. august:

12:00-13:00

Teema: Mida venekeelse meedia tarbija otsib ja kas meie saame seda pakkuda?

Arutelujuht: Julia Tisler

Osalejad: rus.err.ee peatoimetaja Ekaterina Taklaja; raadioajakirjanik ja "Vetserka" (Õhtulehe uus projekt) peatoimetaja Pavel Ivanov; tõlkija, filoloog ja lugeja Olga Privalova.

13:00-14:15

VIHAKÕNE

Kohtub sama seltskond, kes kaks aastat tagasi, teemaks vihakõne. Mis on vahepeal muutunud?

Arutelujuht: Jaak Prints

Teemat lahkavad Mall Hellam, Urmo Soonvald, Mihhail Lotman ja Linnar Viik

14:30-15.30

KUIDAS EESTI TOIDULE POPULAARSUST KOGUDA?

Eesti maitsed ja nende propageerimine: kuidas seda teha?

Arutelujuht: Evelin Ilves

Osalejad: Dmitri Demjanov, Siim Kabrits

15:45-16:45

DIPLOM KODUPRINTERIST?

Arutelu fookuseks on avatud hariduse ressursid, sealhulgas MOOCid. Just selliseid vahendeid on nüüdseks hakanud looma enamik juhtivatest ülikoolidest. Lisaks on sellele “turule” pakkujatena sisenenud ka täiesti eraldiseisvad firmad.

Kuidas muudab sellise “vabavara” kasutamine õppimist? Kas vabalt kättesaadavad materjalid parandavad hariduse kättesaadavust või vähendavad formaalse hariduse väärtust sootuks?

Teemal arutlevad Kaspar Kruup, Kerstin-Oudekki Loone ja Mart Noorma.

Arutelu modereerib Kristin Parts.

17:00-18:00

HETKEL KUUM!

Mis on põnevaimad ja olulisemad teemad, mis meid just nüüd ja praegu puudutavad? Delfi ja Eesti Päevalehe arvamustoimetus toob kuumad teemad vaatajateni!

Arutelujuht: Krister Paris, Eesti Päevalehe ja Delfi arvamustoimetuse juht

18:30-19:30

KAS ÕNN VÕIB PEITUDA RAHAS?

Kas õnn võib peituda rahas, arutavad Jüri Kraft ja Heldur Meerits. Mõlemal on rahategemisega pikaajalised kogemused: Jüri Kraft oli nõuka ajal Eestis kergetööstusminister ja tema juhitav ettevõte Sangar tootis meeste päevasärke ning seda teeb Sangar siiani. Heldur Meerits sööstis rahamaailma pankurina ning tegutseb investorina. Kas vastab tõele, et ka rikkad nutavad, aga mersus on mugavam nutta kui maantee ääres? Millist õnne saab raha eest, küsib nendelt Ekspressi kolumni “Õnne valem” autor Tiina Jõgeda.

Laupäev 15. august:

10:00-11:00

HOMMIK: GURMEEKOHV JA VÄRSKED UUDISED, KES NEID SUUDAKS LAHUTA!

Eesti Ekspressi peatoimetaja Allar Tankler võõrustab külastajaid: tule varakult meie telki kohale ning haara värske kohv ning kõrvale lugemiseks ka selle nädala Ekspress, Maaleht ning ka värske laupäevaleht LP!

11:00-12:15

KAS STAND-UP ON EESTI UUS TEATER?

LP kutsub külla teatriinimesed, et selgeks teha, mis on täna Eesti teatris oluline.

Arutelujuht on LP peatoimetaja Ingrid Veidenberg.

"Minu ettepanek tulla rääkima teemal „Kas stand-up on Eesti uus teater?“ kõnetas neid, kellele helistasin, sedavõrd, et nad on kõik minuga laupäeval ühel laval. Maire Aunaste on pea ainsa naisena saanud mittenäitlejana hakkama kogu Eestit vallutanud monoetendusega, Jan Uuspõld on sel alal aga kõige vanem ja vingem tegija, Karl Kermes on monoetenduste nn maaletooja, Rein Pakk nende andekas kirjutaja ning Andres Maimik kriitik, kelle arvamust ses asjas tasub alati kuulata," iseloomustas Veidenberg inimesi, kellega on ees ootamas äärmiselt põnev arutelu.

12:30-14:00

ELU VÕIMALIKKUSEST MAAL

Maaleht vaatleb lähemalt, kas, kuidas ja kellega tasub minna maale elama!

Arutelujuhid: Alo Lõhmus

Osalejad: Jüri Mõis, Kristjan Piirimäe.

14:00-15:30

PAGULASED EESTISSE!?

Kas, kes, kui palju, kuhu? Kas me oleme valmis?

Arutelujuhid: Krister Paris, Delfi ja Eesti Päevalehe arvamustoimetuse juhataja

Osalejad: Eero Janson, Oudekki Loone, Katrin Laur.

16:00-17:30

MEEDIAMAASTIK aastal 2015 - fantaasialend: kas tulevikus loeme uudiseid silma võrkkestalt?

Seda, kuidas ja kust me tarbime meediat muutub iga aastaga. Meediatarbimine on kolinud suuresti mobiiltelefoni - kuid millised on ohud ja võimalused, mis sellega kaasnevad?

Arutelujuht: Ester Vaitmaa, Ekspress Meedia loovjuht

Osalejad: Forte tehnoloogiaajakirjanik Hans Lõugas ja Ekspress Meedia IT-juht Mait Tafenau, Eesti Päevalehe praktikant Brigitte Susanne Hunt.

18:30-19:30

VALGUS-KAAMERA-ACTION! Ekspressi toimetus toob näitlejate abiga lavale dokumentaal-kokkuvõte ühest erakordsest kohtuprotsessist

Laupäeval, 15. augustil algusega kel 18:30 toob Arvamusfestivalil Eesti Ekspress esmakordselt lavale dokumentaalnäidendi.

Möödunud aasta Panso-nimelise preemia pälvinud lavakunstikooli tudengi Mehis Pihla ja Ekspressi toimetuse koostöös valminud dramatiseering põhineb Tartu maakohtus 2014. detsembris arutluse all olnud juhtumil, mis lõppes kahe vanaema reaalse vangistamisega kanepiäri eest.

Dokumentaalnäidend „Vanaema vangistamine“ jõuab lavale ainult ühel korral, Ekspress Meedia laval Arvamusfestivalil.

Osades: Anu Lamp, Tõnn Lamp, Indrek Ojari, Ivo Uukkivi ja Elina Reinold.

arvamusfestival