Omavalitsustel on õigus lasta üürid vabaks, mida aga Tallinna koalitsioonilepe ette ei näe, kirjutab Eesti Päevaleht.

Riigikogu ja Tallinna volikogu liikme Sven Sesteri sõnul oli võimukõnelustel mõlema erakonna selge positsioon, et piirmäärad peavad kaduma. “Ootame ära riigikohtu lahendi ja ei taha teha äkilisi samme,” ütles Res Publica Tallinna piirkonda juhtiv Sester. “Me ei tulnud luuaga pühkima. Meile on tähtis stabiilne areng.”

Sesteri sõnul langetab koalitsioon otsused pärast kohtulahendiga tutvumist.

Tuhandeid sundüürnikke ja majaomanikke eluliselt puudutav teema tõi kevadsuvel Toompeale terava vastasseisu. Koalitsioonipoliitikud tulid juulis erakorraliselt kokku, et suruda riigikogus teist korda läbi üürilagesid kaotav elamuseaduse muudatus. Võimuliidu kaardid lõi segi president Arnold Rüütel, kes viis asja riigikohtusse. Kõrgemal kohtul on otsuse tegemisega aega 4. detsembrini.

Eesti õigusjärgsete omanike liidu (EÕOL) volikogu esimehe Pärtel Tõnsbergi sõnul loodavad omanikud linna kiirele tegutsemisele, sest üüride küsimus on üheselt omavalitsuste pädevuses. “Ebaõiglane olukord, kus omanikud on sotsiaalabi andja rollis, ei saa jätkuda,” lausus Tõnsberg. “Meil on valmistatud ette kirjad Tõnis Paltsule. Linnapea oli varem positiivselt häälestatud.”

Nii omanikud kui sundüürnikud peavad vajalikuks riigi abi üürnikele. 2005. aasta riigieelarve selleks raha ei anna.