Delfi küsitleb erinevate erakondade arvamusliidreid. Oma arvamust ootame ka austatud lugejatelt.

Mida arvad sina: kas Savisaar jääb võimule ja kas võimude tasakaal Tallinna volikogus võib veel muutuda?

Igor Gräzin: pigem ei kui jaa

Tallinna linnavolikogu reformierakondlasest liige Igor Gräzin vastab küsimusele: kas Savisaar jääb ametisse või mitte: „Pigem ei kui jaa.”

Jaa kasuks räägib Gräzini sõnul see, et Savisaare näol on tegemist inimesega, kes on tohutu poliitilise staažiga, väga loominguline ja kelle poliitikukarjääris on olnud väga järske tõuse ja mõõnasid. „Minu tutvusringkonnas on tegemist kahtlemata ühega kõige targematest poliitikutest,” nentis Gräzin.

„Ei kasuks räägib see — ja see võib olla lihtsalt minu fantaasiapuudus — ma ei näe moodust, kuidas ta saaks seda teha. Sellepärast olengi mina mina ja tema on tema,” lisas Gräzin.

Gräzin ei usu, et võimuvaekausid enne neljapäevast Savisaare umbusaldamist enam liiguksid. „Mulle tundub, et nagu ei tohiks ja ei peaks,” nentis ta. „See, mis praeguse situatsioonini viis, on pikalt kestnud protsessi tagajärg. Asi podises ja probleemid kuhjusid ning ühel hetkel tekkis kriis. Kuna põhjused on pikaajalised, siis ei saa ka lahendused tulla kahe päeva jooksul.”

Sven Sester: Savisaar eitab reaalsust

Res Publica Tallinna piirkonna esimehe Sven Sesteri sõnul on Savisaar viinud linna finants- ja moraalsesse kriisi.

„Skandaal järgneb skandaalile ja linnaeelarvet suudetakse napis tasakaalus hoida ainult linnale kuuluvat vara müües,” lausus ta. „Sellepärast on Res Publica esitanud volikogule umbusaldusavalduse ja usume, et Tallinna volikogus on piisavalt oma peaga mõtlevaid liikmeid, kes näevad, et Eesti pealinn ei tohi kauem juhtimata olla.”

Sester ei usu, et jõudude vahekaal enam muutub. „Usun, et Edgar Savisaar on praeguseks väga hästi aru saanud, kui suur on tõenäosus, et umbusaldus läbi läheb. Nii ta siis püüabki inimesi hullutada viimase oma arsenali jäänud võttega — reaalsust eitades,” lausus Sester.

Kadri Must: Umbusaldajatel napib hääli

Keskerakonna peasekretär Kadri Must toonitab, et tänase päeva seisuga ei ole umbusaldajatel hääled koos. „Seda näitab kasvõi näiteks meeleheitlik katse reformistist linnavolinik Madagaskarilt hääletama tuua,” lausus ta.

„Hääled pole koos sellepärast, et mitte kõik Res Publica ja Reformierakonna liikmed ei arva, et uus kokkuostetud häältega koalitsioon tõstab nende erakondade ja Tallinna linnavõimu mainet. Vastupidi. Ja oma suhtumist on nad lubanud näidata volikogust lahkumise või hääletamata jätmisega,” nentis ta.

Mario Sootna: lootus uuel koalitsioonil

Rahvaliidu Tallinna linnaorganisatsiooni esimehe Mario Sootna sõnul loodab erakond linnas võimu vahetumisele. „Koalitsiooniläbirääkimised on toimunud väga mõistlikus õhkkonnas, laste ja noorte pearaha toetus ja erihuvialaringide toetus on selles leppes hästi kajastatud. Meie uus saadikurühm hääletab ikka uue koalitsiooni poolt.”

Küsimusele: kas võimuvahekorrad Tallinnas võivad veel lähiajal oluliselt muutuda ja Savisaar ametisse jääda, vastab Sootna: „Nii ja naa. Realistlikku põhjust ma ausalt öelda küll ei näe.”

Jaak Juske: Savisaare umbusaldamine pole kindel

Sotsiaaldemokraatliku erakonna Tallinna piirkonna esimees Jaak Juske peab mässajaid vassijateks: „Meie hinnangul on pealinnas uut koalitsiooni moodustavate parteide jutt vajadusest viia linnaeelarve kooskõlla elanike huvidega sulaselge vale.”

„Tegelikult käib halastamatu võitlus selle nimel, kes saab valimiste aastal linnalehtedes oma näopilte avaldada, uusehitiste linte läbi lõigata ja muul viisil maksumaksja raha oma erakonna huvides kasutada,” nendib Juske. „Käib armutu võitlus võimu nimel ning seda tuleks Pentustel, Faktulinitel ja Reedetel ka ausalt tunnistada.„ “Sotsiaaldemokraadid vaatavad praegu Tallinna volikogus toimuvat räpast poliitmängu väga suure murega. See kahetsusväärne palagan on rahvale pakutav tsirkus rahva enda raha eest, mille tulemuseks inimeste veelgi suurem pettumine poliitikutes ja erakondades,” nendib Juske. „Seejuures pole Savisaare umbusaldamine üldse kindel. See aga oleks linnaelanike jaoks kõige suurem õnnetus, sest patiseis volikogus jätkuks veel vähemalt kolm kuud.”

Margus Tsahkna: Reformi stiil tuleb tuttav ette.”

Isamaaliidu avalike suhete juhi Margus Tsahkna sõnul on Tallinna võimuliidu vahetumine iseenesest tervitatav, kuna Keskerakonna ja Reformierakonna valitsemine ei ole linnaarengus midagi positiivset kaasa toonud.

„Reformierakonna käitumine ei ole mingi üllatus, pigem oleks olnud üllatav, kui nad ei oleks iseenda koalitsioonile nuga selga löönud — see on Reformierakonna stiil olnud läbi aastate,” nentis Tsahkna.

„Samas on taunimisväärne, et saadikute ülesostmine on muutumas täiesti normaalseks asjaks ning seeläbi saavad volikogus esindatud poliitilised jõud, kes valimistel ei oleks kunagi vajalikku toetust kogunud,” lausus Tsahkna. „Tundub, et linnavolikogus on välja kuulutatud “hullude päevade” sarnane odav väljamüük, kus volinike sooduspakkumine algab 16 000 kroonist. Igatahes on tegu häbiväärse looga eriti arvestades Res Publica lubadusi enne valimisi, kui erakond käis kirikus jumalaga liitu otsimas.