Toomas Hendrik Ilves vastas esmaspäeval Delfi lugejate küsimustele.

Mis on see mõõdupuu, mille järgi tagantjärele hinnata Eesti saadikute töö tulemuslikkust europarlamendis?

See, kas me oleme Eestile olulistes küsimustes saavutanud seda, mida oleme väitnud end üritanud saavutada. Kergem on mõõta valitsuse tulemuslikkust puhtalt rahas, kui me vaatme, kui palju raha me oleme suutnud Euroopast saada per capita. Parlamendisaadiku puhul on oluline, kas me oleme suutnud võita Eestile olulisi hääletusi — see sõltub eestlaste osakaalust olulistes parlamendi parteides.

Kuidas on see nii, et Euroopas võimule tulevad inimesed ka reaalselt tõesti hakkavad oma lubadusi täitma, aga meil ainult vassima ja valetama. Kuidas saaks meie poliitikuid panna vastutama oma lubaduste eest?

Demokraatlikud valimised panevad kõik paika, kui pole lubadusi täidetud, siis järgmisel korral neid inimesi tagasi ei valita.

Kui te saate vajalike hulga hääli ja valituks europarlamenti, tahaks teie kinnitust, et te ka sinna lähete.

Absoluutselt. Oleks hea, kui teised kandidaadid kinnitaksid seda sama, eriti need, kes kandideerivad praegu ministritena ja linnapeadena.

Kas europarlamendis olles on võimalik luua valituks saanud kandidaatidega ühtne meeskond, kes kõnelevad ühte keelt ja seisavad Eesti huvide eest, mitte ei hakka seal omavahel kemplema.

Sõltub täiesti küsimusest. Ma ei arva, et näiteks ühepõhjaliste naftatankerite keelustamises peaks eestlastel olema eriarvamusi. On rida küsimusi, kus igaüks ilmselt arvab, et tema seisukoht on kõige parem Eesti jaoks. Olen meelega vältinud negatiivset kampaaniat just selle nimel, et hilisem koostöö oleks võimalik. On kahetsusväärne, et mitmed parteid pole sama teinud.

Öelge palun, kuidas mõista seda, et just Isamaaliit ja sotsiaaldemokraadid meie parlamendis alati nii hästi läbi saavad? On ju tegelikult tegemist maailmavaatelt täielike vastanditega. Sotsid peaksid ju maailmavaate poolest hoopis keskerakondlastega sõbrustama.

Loomulikult on meil erinevad maailmavaated, kuigi Euroopa-küsimustes oleme meie nagu meie sõsarerakonnad Euroopa Parlamendis (EP) üsna sarnastel seisukohtadel. Teiseks: see näitab käitumiskultuuri ja lastetuba. Kuigi meil on erinevad vaated, ei pea me teineteist sõimama ega solvama.

Kellega saaksime me paremat koostööd teha europarlamendis?

Minu kogemuse järgi sõltub koostöö suuresti küsimusest. On küsimusi, kus pole absoluutselt mingit poliitilis-parteilist solidaarsust, vaid on pigem geograafiline solidaarsus: näiteks Põhjala riigid on huvitatud sarnasest asjadest, nii sotsiaaldemokraadid kui ka konservatiivid. On teisi küsimusi, kus sotsiaaldemokraadid ja rohelised on koos. Kolmas — kus näiteks kõik uued liikmed teevad koostööd parteilisest kuuluvusest sõltumata.

Kas nõustute I. Raigi Äripäevas avaldatud arvamusega, et ELi otsuseid reaalselt mõjutavad eestlased (nt. Siim Kallas) on juba oma ametikohal ja edaspidi peaks meie parteid oma parimad jõud meie kohalik võimuorganite (s.o. Valitsus, Riigikogu, jms.) jaoks reserveerima?

Kallas juba põhimõtteliselt ei tohi esindada Eestit Euroopa Komisjonis. Ta on läkitatud sinna Eesti poolt kui Eesti soost Euroopa huvide eest vastutav ametnik.

Milline peaks olema EL Vene poliitika?

Kirjutasin sellest pikalt talvel kuukirjas Diplomaatia. Euroopa Vene poliitika peaks olema tunduvalt pragmaatilisem ja realistlikum, vähem sinisilmne ja illusioonidele põhinev.

Kuidas kommenteerite: Sotsid võitlevat maksude tõstmise eest ning soovite Eestit muuta “Euroopa riigi osariigiks”. Samuti soovivat sotsid võtta mult astmelise tulumaksuna kasvõi 70% sissetulekutest maksudeks, et need oma äranägemist mööda laiali jagada.

Ma käsitlen seda jabura populistliku kampaaniajutuna.

Mida võtab Sotsiaaldemokraatlik erakond ette eestlaste keelelise diskrimineerimise lõpetamiseks ja Keeleseaduse täitmiseks, et tarbija saaks vajalikku infot keeles, mida ta valdab?

See on täiesti Eesti enda pädevuses, mitte Euroopa pädevuses. Seadusandlus Eestis on praegu täiuslik. Küsimus on pigem täidesaatva võimu suutmatuses ellu viia olemasolevat seadusandlust.

Kas toetate kommunistlike režiimide hukkamõistu?

Absoluutselt.

Mida arvate Toomas Kümmeli uuest raamatust “Isamaa rüüstajad” ja seal esitatud rahva raha varastamise skeemidest. Kas poleks aeg need vargad paljastada.

Pole olnud aega möödunud nädalal ilmunud raamatut veel lugeda.

Kuidas suhtute illegaalsete immigrantide ja valepagulaste sundkorras väljasaatmisesse Euroopast?

See on täesti liikmesriikide pädevuses, mitte Euroopa pädevuses, ja see poliitika on küllaltki erinev olnud. Tuleb kurbusega nentida, et Eesti valitsus on väga loiult sellesse küsimusesse suhtunud.

Milline saab olema Teie seisukoht tarkvara patentide suhtes ?

Täiesti eitav ehk mina ei toeta tarkvara patenteerimist, kuna see diskrimineerib väikeseid tarkvara-arendajaid ja soodustab suurfirmasid nagu Microsoft jne.

Mida saab EL-s ära teha meie töötute arvu vähendamiseks?

Rakendada Lissaboni strateegia see osa, mis puudutab töötajate ümberkvalifitseerimist ja ümberõpet. On selge, et Eestis on paljud seetõttu töötud, et nende ametioskused pole enam ajakohased. Selleks ongi mõeldud Lissaboni konkurentsistrateegia, kuna see pole ainult Eesti, vaid kogu Euroopa probleem.

Kuidas suhtute emapalka?

Emapalga idee oligi meie poolt välja käidud, paraku on see praeguses vormis viinud selleni, et vaesed maksavad kinni rikastale suuri emapalkasid, saades ise väga väikest emapalka.

Kas Teie arvates peaks langetama esmavajalike kaupade sh toiduained ja ravimid, käibemaksu vähemalt EL keskmise määrani?

Jah.

Kuidas suhtute astmelisse tulumaksu?

Eestis juba kehtib astmeline tulumaks, selle tulumaksuvaba miinimuni näol. Maksustamine on vahend, mitte eesmärk iseenesest.

Kuidas suhtute lastetusmaksu.

Eitavalt. See on üksikisiku vabaduse rikkumine.

74 % Eesti ettevõtete välisinvesteeringutest liiguvad Balti riikidesse. Te olete teinud Eesti välismajandussuhetes suurima lähiajaloo prohmaka, öeldes “who the fuck are balts?”. Kas nüüd kahetsete seda?

Pole kunagi seda ütlenud. Kui te loete Wall Street Journali originaali, siis saate aru, et BNSi refereering oli praak.

Euroopa sotsiaaldemokraadid toetavad samasooliste abielusid ja lapsendamisõigust. Kas te olete hinnanud, millised on selle tagajärjed?

Mina küll ei tea, et see on Euroopa sotsiaaldemokraatide kindel seisukoht. Huvitav on vaadata, et ainuke riik, kus omasooliste abielud on seaduslikult lubatud, on konservatiivide poolt juhitud Holland. Omasooliste abielud pole meie jaoks kunagi küsimus olnud. Tähtis on, et lapsel oleks kaks vanemat ehk siis lapse huvid on siin kõige tähtsamad. on parem, kui laps kasvab üles orvuna lastekodus või perekonnas, kus valitseb armastus ja hoolivus.

Eesti Loomakaitse Seltsi (ELS) poolt saadeti 15. aprillil mitmetele Eesti erakondadele, sh ka Eesti Sotsiaaldemokraatliku erakonnale kiri mitmete küsimustega loomakaitse vallas. Senini ei ole ELS kirjale vastust saanud üheltki erakonnalt, sh ka Teie erakonnalt. Kas sellisest käitumistest võib järeldada, et Eesti Sotsiaaldemokraatliku erakonnale ei ole loomaheaolu küsimused olulised?

1. Ma pole kahjuks seda kirja näinud. 2. Kui keegi pole vastanud, siis võinuks kontrollida, kas kiri jõudis kohale. 3. Kuuludes valitsusse, mis töötas välja ja võttis vastu loomakaitseseaduse, siis usun, et see on meile küllatki oluline küsimus.

Küsimus seoses valimislubadusega, et aitate sotsiaalraha Eestisse tuua. Kas see lubadus seisneb eelneva arutelu põhjal teiste Europarlamendi saadikutega teistest riikidest või millelgil muul?

See on Euroopa sotsiaaldemokraatide keskne lubadus.

Olete 6 aastat tagasi väitnud, et teie pole mingi sots. nüüd korraga püüate just vastupidise argumendiga hääli. kas see pole kahepalgelisus?

1. Mida kauem ma olen Eesti poliitkas, seda rohkem ma näen just sotsiaalküsimustes tõsiseid puudujääke. 2. Kui näiteks Res Publica fraktsiooni kuulub mitu kommunisti, siis mõjub valjuhäälne deklameerimine, et nemad mõistavad kommunismi hukka, pigem kahepalgelisusena. Kas meelemuutus on lubatud respublikaanidele aga mitte sotsiaaldemokraatidele?

Härra Ilves. Olen kuulnud, et hävisite 97-98 aastal Eesti börsil suuri summasid ja olite suures masenduses. Milline on teie finantsseis täna ja kas võib kindel olla, et võlgade tõttu ei satu te poliitikuna võimalikku huvidekonflikti?

Kuulujutud minu psühholoogilisest seisundist ei vääri tõsist arutelu. Minu finantsseis on täesti avalik informatsioon ja vaevalt, et mul tekib mingeid huvide konflikte.

Kas vastab tõele külameeste jutt, et sul on selle hundijalaveega kirgline suhe?

Ma ei joogi kanget alkoholi. Kirglikkusest ei saa siin juttu olla.

Kirjutate oma koduleheküljel www.thilves.ee et olete vabaabielus. Kas kunagi on kavas ka abielluda?

Sel suvel. Andsime avalduse sisse aprillis.

Toomas Hendrik Ilves tänab küsimuste esitajaid ja toonitab: “Minu palve kõigile on minna valima ja valida endale kõige sobivam kandidaat.” Kes ei saanud oma küsimusele vastust, saab need esitada intrenetileheküljel www.thilves.ee