Nõukogu omakorda maksis juhatuse esimehele Ago Sootsile 17 000 krooni preemiat, kirjutab SL Õhtuleht.

Riigiviljavarguse skandaali pärast ametist lahkuv põllumajandusminister Tiit Tammsaar (Rahvaliit) premeeris veel jaanuaris Eesti Viljasalve nõukogu toonaseid liikmeid Marge Oljut, Ivar Sikku, Kurmet Müürseppa ja selle esimeest Andres Varikut 1,5-2 palga suuruse preemiaga mulluse hea töö eest. Kusjuures lisaraha maksis minister pärast jaanuaris tehtud inventuuri Eesti Viljasalve hoidlates, sealhulgas Rakvere viljasalves.

Müürsepp sai preemiaks 6708, Varik enda sõnul umbes 9000 krooni. Nõukogu omakorda määras ühe palga jagu ehk 17 000 krooni preemiat viljasalve juhatuse esimehele Ago Sootsile.

Varik selgitab, et viljasalve toonane nõukogu hakkas tööle augustis, kui minister senise seitsmeliikmelise juhtüksuse neljaliikmeliseks muutis. Viljasalve nõukogule maksti terve läinud aastaga 191 900 krooni — nõukogu liikme kuutasu oli 3700, esimehel aga 5550 krooni.

Nõukogu liikmed Müürsepp ja Sikk tunnistavad, et nemad ei käinud kordagi Rakvere viljasalves. Mõlemad kinnitavad ka, et hiigelvargusest polnud neil aimugi. “Pole kunagi mingeid vihjeid saanud, et oleks osanud kahtlustada sellist vargust. Arvan, et see tuli kõigile väga ootamatult,” ütleb Sikk.

“Mina seda ei kommenteeri. Head päeva!” on kõik, mida proua Olju kostab.

Müürsepp väidab, et nõukogu pidas koosolekut korra või kaks kuus. Kokku tuldi viljasalve Tallinna peakontoris ja alla nelja tunni ei kestnud üritus mitte kunagi.

Siku sõnul koguneti aastas keskmiselt aga kõigest kuus korda ning sõltuvalt päevkorrast kestis koosolek vaid 1,5-2 tundi. Nõukogu tegeles peamiselt põllumajandusministeeriumi poolt viljasalvele antud suunistega, mitte julgeolekuvaru kohta käiva salajase teabega.