Raamatupoe suuromaniku Andres Eesmaa sõnul on hoone omanikku esindavale vandeadvokaat Viktor Kaasikule vastavasisuline kiri saadetud. Pood on nõus iga ruutmeetri eest maksma 340 krooni, millele lisandub käibemaks. Kokku teeb see ruutmeetri eest 401 krooni ja 20 senti, kirjutas Postimees.

Igakuine rendimakse tõuseb sellisel juhul raamatumüüjale ligi 162.000 kroonini, kui pinna omanikuga kokkuleppele jõutakse.

Viktor Kaasiku sõnul ei olnud ta eile õhtuks Rahva Raamatu vastavasisulist kirja kätte saanud, kuid kinnitas, et arutab sellist pakkumist kindlasti ka omanikuga. “Kui meile on selline pakkumine saadetud, siis me igal juhul kaalume seda, kuid midagi lubada ei saa,” lausus ta.

Kaasiku hinnangul oleks Rahva Raamat võinud sellise ettepanekuga tulla välja juba kahe kuu eest, sellisel juhul oleks nende võimalused olnud palju reaalsemad. “Paraku oleme potentsiaalse uue rentnikuga jõudnud läbirääkimistel juba sisuliselt lõpusirgele ning Rahva Raamatu selline pakkumine teeb olukorra väga raskeks,” rääkis vandeadvokaat.

Advokaadi sõnul on uus rentnik, kelleks avalikkuse andmetel on Hugo Bossi rõivaäri kavandavad ettevõtjad, valmis paarisaja ruutmeetri suuruse pinna eest maksma 400 kuni 500 krooni ruutmeetrist. Täpsustada ta rendisummat aga ei taha, öeldes vaid, et see on raamatupoe pakutust parem.

Tulevasel otsustamisel hakkavad Kaasiku kinnitusel rolli mängima võimaliku rendilepingu muud tingimused, kuid ka neist ei taha ta enne raamatumüüja pakkumise nägemist rääkida.

Eesmaa sõnul sunnib selline pakkumine ettevõtet tugevalt püksirihma koomale tõmbama, kuid samas usub ta, et sellega saadakse hakkama. “See on maksimum, mida meie enda hinnangul maksta suudaksime, kuid eks paistab, kuidas sellega reaalsuses hakkama saadakse,” lausus ta.

Rahva Raamatu juhataja Sirje-Mai Pihlaka sõnul on raamatukauplus seni teeninud kasumit, kuid see on piirdunud paari protsendiga ettevõtte käibest. Tema sõnul oleks majandustulemuste parandamine võimalik juhul, kui raamatupood saaks laieneda ja kauplusesse rohkem avarust tuua.