Geoloogiaprofessor Odekovi teoste hulka kuuluvad sellised uurimused nagu „Meie, aasialased, aarialased, türkmeenid“ ja „Türkmeenide jäljed Maal“. Kahjuks ei ole raamatud kättesaadavad väljaspool Türkmenistani, vahendab RIA Novosti.

Rahvaste hulka, kelle esiisad on olnud türkmeenid, loeb teadlane sumerid, hiinlased ja Jaapani saarte põliselanikud ainud. Türkmeeni-ainu sidemeid tõestab Odekov näiteks sellega, et ainudel on kombeks istuda jalad ristis, mida vene keeles nimetatakse „türgi moodi istumiseks“.

Odekovi teooria järgi asustasid ainud mõlemad Ameerikad ning said kohalike rahvaste eelkäijateks siuudest asteekideni.

Iidse maailma ühe tähtsaima usundi, zoroastrismi rajaja on Odekovi väitel pärit Türkmenistani lõunaosast, mitte Iraanist, nagu seni ekslikult arvatud.

Zoroaster olevat olnud eeskujuks vanapõhja peajumalale Odinile, kelle kohta 13. sajandi saagas on öeldud, et ta tuli Skandinaaviasse „türklaste maalt“, praeguse Lõuna-Venemaa alalt, tuues kaasa oma rahva, kirjutab Odekov.

Türkmenistani president Gurbangulõ Berdõmuhammedov andis 2010. aastal oma riigi akadeemilistele ringkondadele korralduse hinnata fundamentaalselt ümber Türkmenistani ajalugu, pöörates erilist tähelepanu rahva põlvnemisele.

Praeguse presidendi eelkäija Saparmurat Nijazov kirjutas aga 2001. aastal oma suurteoses Ruhnama, et türkmeenid leiutasid metallurgia ja ratta.