„Ma tahan kõige karmimal võimalikul viisil hukka mõista kogu protsessi, mis viis selle kokkuleppe allkirjastamiseni: sellesse ei kaasatud ühiskondlikke organisatsioone, läbirääkimiste algusest peale puudus läbipaistvus, kordagi seletust andmata lükati teksti allkirjastamist edasi, mitmel korral meie istungitel väljendatud Euroopa parlamendi nõudmised jäeti välja,“ ütles Arif TechDirti vahendusel.

„Raportöörina selle teksti kohta olen ma kokku puutunud ennenägematute manöövritega parlamendi paremtiivalt kiirustatud ajagraafiku kehtestamiseks, enne kui avalikku arvamust hoiatatakse, mis jättis parlamendi ilma eneseväljendamisõigusest ja tema käsutuses olevatest vahenditest kodanike seaduslike nõudmiste edasiandmiseks,“ jätkas Arif.

Arifi sõnul teab igaüks, et ACTA kokkulepe on problemaatiline, kas siis oma mõju poolest kodanikuvabadustele, selle poolest, kuidas see teeb internetiteenuse pakkujad vastutavaks, tagajärgede poolest geneeriliste ravimite tootmisele või selle poolest, kui vähe kaitset see pakub meie geograafilistele eripäradele.

„Sellel kokkuleppel võivad olla tõsised tagajärjed kodanike eludele ja ikkagi tehakse kõik, et takistada Euroopa parlamenti ütlemast selle teema kohta oma arvamust. Just sellepärast tahan ma täna, kui ma avaldan raporti, mille koostamine tehti mulle ülesandeks, saata välja tugeva signaali ja hoiatada avalikku arvamust selle vastuvõetamatu olukorra eest. Ma ei võta sellest maskeraadist osa,“ ütles Euroopa parlamendi raportöör Arif.

Kuigi Euroopa Liit kirjutas neljapäeval võltsimisvastasele kaubandusleppele ACTA alla, peab Euroopa parlament selle ratifitseerima.

ACTA on laiaulatuslik leping, mille eesmärk on harmoniseerida rahvusvahelised standardid muusika, filmide, ravimite, moetoodete ja palju muu tootjate kaitsmiseks, kes tihti langevad intellektuaalse vara varguse ohvriks.