Res Publica kolmele aseesimehe kohale kandideerivad haridus- ja teadusminister Toivo Maimets, Tartu Ülikooli inglise filoloogia lektor Berk Vaher, AS Velo HK tegevdirektor Ege Hirv, riigikogu liige Jaanus Rahumägi ning partei parlamendifraktsiooni esimees Taavi Veskimägi, kirjutab Eesti Päevaleht.

Peale erakonna juhtorganite valimise saab 6. septembril Tartu Ülikooli spordihoones kogunev üldkogu muuta ka praegust valitsuskabineti koosseisu, sest partei põhikirja järgi tuleb üldkogul korraldada erakonna kõigi ministrite puhul usaldushääletus.

Usaldushääletus on erakonna pressiesindaja Allar Tankleri sõnul hea tava algatamine Eesti erakondade ajaloos. “Esimest korda on ühe erakonna liikmetel võimalus anda hinnang erakonnakaaslastest ministrite tegevusele,” ütles ta. “Seni on erakondade juhatustel olnud teoreetiline võimalus ministreid tagasi kutsuda, kuid oma arvamust pole lihtliikmed sellisel kujul kunagi avaldada saanud.”

Tõenäosus, et mõni neljast Res Publica ministrist või peaminister Juhan Parts langeks üldkogul umbusalduse osaliseks, on siiski vähetõenäoline, ent teisipäeval avaldas mõni Res Publica liige arvamust, et nemad hääletavad näiteks justiitsminister Ken Marti Vaheri või rahandusminister Tõnis Paltsu vastu.

Kevadel Ken-Marti Vaherit kiiruseületamiste pärast teravalt kritiseerinud Berk Vaher lubas tõsiselt kaaluda, kas ühineda üldkogul justiitsministri umbusaldajatega või mitte. “Langetan otsuse vahetult enne üldkogu, kuid kindel on see, et ma ei saa Ken-Martile kiiruseületamisi andestada. Samas on ta viimasel ajal teinud mitmeid tervitatavaid seadusealgatusi, mis muidugi ei heasta eelnevalt tehtud rumalusi,” lausus Berk Vaher.

Erakonna eestseisuse 17 kohale kandideerib 23 inimest, teiste seas ka rahandusminister Tõnis Palts, sotsiaalminister Marko Pomerants, riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson ja riigikogu liikmed Sven Sester, Ants Pauls ning Henn Pärn.