Samuti on see järg etteastele rahandusminister Tõnis Paltsult, kes laskis lahti maksuameti peadirektori Aivar Sõerdi, heites tollele ette turvaprobleeme, kaheldavat isikuandmete kasutamist ja kohtuotsuse mittetäitmist. Minister vallandas aga juhi, kelle asutus uurib tema enda võimalikku seaduserikkumist.

Kumb on siis märter: kas maksuameti rusika alla sattunud väikeettevõtted või Paltsult sule sappa saanud maksuameti peadirektor Aivar Sõerd? Äripäev usub, et selles ringmängus puhtaid pole — maksuamet on selgelt oma võimupiire ületanud, samas kui maksuameti halvamisest huvitatud ringkonnad püüavad ametit enda kontrolli alla saada. Maksuamet hakkas paari aasta eest korralikult tööle ja sattus nii Eesti soliidsete ärimeeste ja poliitikute tagatubadesse. Maksude maksmine paranes Eestis hüppeliselt. Kui seepeale tulid lagedale kurikuulsad Karu ja Diveci nimekirjad, seadsid need kahtluse alla mitmed enam-vähem puhta rinnaesisega ettevõtjad, poliitikud ja juristid.

Selline asi tegi muidugi uuritavad ärevaks ja nende huvides on minister-ettevõtja Tõnis Paltsuga eesotsas maksuameti tiibu kärpida.

Sõerdi vallandamine ei näinud soliidne välja — selgitused jäid napiks ja direktor lasti lahti päeval, kui Paltsu kolleegid ministeeriumist olid teel Hiiumaale jalgrattamatkale ja maksuamet pidas suvepäevi. Ärimehed ei saa aga lehtedes enam päris vabalt maksuameti kohta sõna võtta, sest siis võtavad inimesed kohe ette lehes ilmunud (tõenäoliselt mitte küll täieliku) Raivo Karu klientide nimekirja ja otsivad sealt kriitiku nime.

Tõsi, õigusriigis kehtib süütuse presumptsioon. Aga kui minister Paltsu ennast ähvardab 100 miljoni kroonine maksunõue seoses Levicomi tegevusega, siis on see, ütleme, asjasse puutuv fakt. Kuid iroonia on selles, et relvad mängis ettevõtjate ringkaitsele kätte maksuamet ise oma ebakorrektse käitumisega. Kaubandus-Tööstuskoja andmetel on maksuameti pahatahtliku suhtumisega kokku puutunud kolm neljandikku ettevõtetest.

Tublist maksuametist sai väike füürer, kes hakkas ennast kõikvõimsaks pidama. Ning selle juhid ja — veel hullem — nende alluvad hakkasid ennast pidama tähtsateks tegelasteks.

Maksuametis on tõepoolest probleeme näiteks isikuandmete kaheldava kasutamisega, nii nagu väikeettevõtete ahistamine kuulub ameti viimase aja töömeetodite hulka.

Lõpetuseks. Muidugi on parlamendil õigus luua maksuameti tegevust uuriv komisjon, ja maksuameti pressiesindaja ei peaks siin eriti sõna võtma. Aga mida lugejad arvavad: kas komisjoni moodustamise idee välja käinud Keskerakond soovib rohkem ausat uurimist või Paltsule nuga selga lüüa?