Eesti Päevalehe andmetel kõigub nii Keskerakonna, Isamaaliidu kui ka Res Publica suurtoetaja, Suurettevõtjate Assotsiatsiooni presidendi Urmas Sõõrumaa jalgealune hoolimata sellest, et Eesti Energia sai läinud aastal prognoositud 250 miljoni krooni asemel 623 miljonit krooni puhaskasumit. Sõõrumaa on põhjendanud seda kulude kokkuhoiuga ning pika, külma talvega.

Kolmikliit on seda meelt, et nõukogus võiks olla keegi ettevõtjate esindaja, kuid pole kindel, kas talle jääb ka nõukogu esimehe koht.

Ärimees Urmas Sõõrumaa ütles, et pole enda väljavahetamisest kuulnud. “Midagi hullu sellest pole,” märkis Sõõrumaa. “Samas on ettevõtjate esindaja nõukogu esimehena võib-olla siiski parem, et neutraliseerida poliitilist suunda.”

Majandusminister Meelis Atoneni sõnul Sõõrumaa väljavahetamise kohta kindlat seisukohta pole, kuid see võib kõne alla tulla.

Ministri sõnul on loomulik, et kui riigis vastutus vahetub, siis toimub see ka riigile kuuluvates ettevõtetes. “Esimesed vahetused toimuvad järgmisel nädalal,” ütles Atonen. “Jätame aga nõukogudesse erinevate erakondade esindajad, ettevõtjate esindajad ja spetsialistid.”

Tema sõnul pole aga mõeldav, et opositsioonierakonna liige oleks nõukogu esimehe kohal.

Seega kaotab koha ka Tallinna Sadama nõukogu esimees, keskerakondlasest abilinnapea Toomas Vitsut, kelle asemele võib minna Reformierakonna peasekretäri kohalt taandunud Eero Tohver.

Vitsut pidas vahetust loomulikuks.

Eelmise võimuvahetuse ajal pani Keskerakond sajaprotsendiliselt riigile kuuluvasse Tallinna Sadama nõukokku ka Kalev Kallo ja Erik Tergi. Vitsuti hinnangul vahetatakse nõukogust välja kõik keskerakondlased.

Rahandusminister Tõnis Palts vahetab reedel välja ka kaks Eesti Loto nõukogu liiget. Nõukogu praeguse esimehe Toomas Vilosiuse ja liikme Mart Siimanni asemel saavad nõukogu liikmeks Res Publicasse kuuluv Sven Sester ja reformierakondlane Toivo Asmer.