Raamatu autor peab al-Qaidat ning 11. septembri rünnakuid praeguse eurokriisi, tõusvate naftahindade ning USA võlakriisi eest vastutavaks, vahendab Die Presse.

Schäferi arvates tuleb al-Qaida juhtide vanu kirjutisi ning sõnavõtte uurides ilmsiks, kui suunatult nad majanduslikke eesmärke ründavad.

Terroristliku sisuga online-ajakirjas „Inspire“ kirjutas al-Qaida peale ebaõnnestunud pakipommirünnakut 2010. aasta novembris, et Põhja-Ameerika ning Euroopa vahelise kaubanduse jaoks on õhutransport hädavajalik. „Me teame, et kaubalennukites on ainult esimene ja teine piloot ning seetõttu ei olnud meie eesmärgiks suur ohvrite arv, vaid võimalikult suur kahju USA majandusele“, kirjutati ajakirjas. Eriti toonitati lauset: „Meie eesmärk oli algusest peale majandus.“

Al-Qaida väitel ajavad nad väikeste naelatorgete poliitikat, mis tähendab, et nende strateegia on rünnata vaenlast väikeste operatsioonidega.

Raamatu autor arvab selle väite kohta, et valitsused ja parlamendid kiidavad peaaegu iga õnnestunud või ebaõnnestunud terrorirünnaku järel heaks uued seadused uute ohutuseeskirjade kohta ning kehtestada majandusele uued kohustused. Autori arvates pärsib see kõik majandust. Samuti arvab ta, et poliitikud kipuvad üle reageerima, et rahvastikku oma tegevusega rahustada.

Schäfer leiab kolm seost 11. septembri rünnaku ning USA panga Lehman Brothers pankroti vahel: aastatepikkune odava laenurahapoliitika, plahvatuslik naftahindade tõus terrorirünnakute järel ning ohjeldamatu võlapoliitika, millesse eelkõige sukeldus USA valitsus, kuid ka Euroopa.

Schäfer väidab, et USA keskpank pidi litsentsimäärasid massiliselt langetama, et tõsist majanduslangust ning finantssüsteemi lagunemist vältida.

Schäfer on veendunud, et al-Qaida on aru saanud kui suures sõltuvuses on tööstusriigid naftast. Samuti ka, et al-Qaida soodustab naftahinna tõusu, kuigi ta nõustub, et hinnatõusu soodustavad ka arenevad riigid ning Hiina.

Terroristid ründavad seetõttu torujuhtmeid, naftapuurseadmeid, naftaplatvorme ning rafineerimistehaseid. Tööstusharud nagu lennundus ja autotööstus ning ka muud energiamahukad ettevõtted on kõrgetest naftahindadest tugevalt mõjutatud.

Schäfer kirjutab, et terroriaktidele järgnes riigivõla plahvatuslik kasv. Tollane USA president George W. Bush tahtis terrorivastast sõda iga hinna eest võita. USA reageeris 11. septembri rünnakutele ägedalt, kuid võitis sellest Schäferi arvates vähe. Terrorismivastane sõda maksab tohutult palju ning tõstab võlgasid. Al-Qaida ei ole vaatamata kahele sõjale (Afganistan, Iraak) alistatud.