“Väga paljud liikmed ja valijad arvavad uuest poliitikast erinevalt,” ütles erakonna korrakaitse eestkõneleja Jaanus Rahumägi Eesti Päevalehele. “Aga rahva silmis on meie propageeritud korrakaitse saanud korraliku tagasilöögi, mis on väga kahetsusväärne.”

Rahumägi rõhutas, et ei räägi üksnes kiiruseületamisest, vaid korrakaitsest tervikuna. “Siim Kallas ütles sama, et tegelikult korrakaitsest rääkides peame ise olema väga korrektsed,” lisas ta. “Tuleb õppida võitudest ja pettumustest, et kasvada küpseks erakonnaks.”

Res Publica eestseisuse liige Olav Aarna on varem Eesti Päevalehele tunnistanud, et nii valitsuse, erakonna kui ka ühiskonna vaimsele tervisele ja prestiižile oleks hea, kui peaminister Vaheri ametist vabastaks. Aarna ühines ka 12 akadeemiku kirjaga, kes nõudsid möödunud nädalal Vaheri tagasiastumist.

Samas ütles erakonna eestseisuse liige Sven Sester ajalehele, et aktsepteerib peaministri otsust. “Ta andis ammendavad põhjendused. Aga kui vaadata nädalavahetusel olnud volikogu, siis jagunesid Vaheri vabastamise poolt ja selle vastu olnud hääled üsna võrdselt,” lisas ta.

“Meditsiinis on selline termin — reaktsioon pole adekvaatne ärritusele,” ütles erakonna esindaja riigikogus Nelli Kalikova. “Antud juhul on ärritus väike ja reaktsioon ülepaisutatud. Me ei nimeta ju ka vales kohas üle tänava läinud inimest retsidivistiks.”

Kalikova ei õigustanud Vaheri tegu, aga küsis, kas erakonnal on kohe varnast võtta uus, haritud, tark ja hea justiitsminister.