CIA tõi president George W. Bushi valitsusajal Liibüasse terrorismis kahtlustavaid isikuid ning andsid Liibüa võimudele ette küsimused, mis neile esitada tuleb, kirjutas reedel Wall Street Journal, viidates Liibüa Välisjulgeolekuagentuuri peakorterist leitud dokumentidele, vahendab BNS.

2004. aastal lõi CIA Liibüas "alalise esindatuse", selgus CIA agendi Stephen Kappesi kirjast Liibüa toonasele luureülemale Moussa Koussale.

Journali andmeil viitab luureteenistuste tihedatele sidemetele asjaolu, et kiri oli adresseeritud "Kallile Moussale" ja allkirjastatud "Steve".

Üks anonüümne Ühendriikide ametnik toonitas, et sel ajal üritas Liibüa parajasti Läänega suhteid soojendada.

Dokumendid avastasid Human Rights Watchi uurijad, kes valitsushooneid läbi käisid ja dokumentide koopiad ajalehele edastasid.

New York Timesi andmeil saatis CIA vähemalt kaheksal korral arvatavaid terroriste Liibüasse küsitlemisele, kuigi oli teada, et seal ülekuulatavaid piinatakse.

Vastutasuks soovis Liibüa, et neile saadetaks opositsioonijuht Abu Abdullah al-Sadiq, ning 2004. aasta märtsis kirjutas üks CIA ametnik, et "me soovime arendada suhet, mis on vastastikku kasulik" ja Sadiqi leidmiseks tehakse kõik, mis võimalik, kirjutas Times.

Human Rights Watch sai teada, et Sadiq on Abdel Hakim Belhaji varjunimi ja mees on nüüd mässajate sõjaline juht, kirjutas Times.

Briti leht Independent kirjutas, et ka Briti luure tegi Gaddafi režiimiga koostööd, edastades Gaddafi spioonidele infot pagendatud oponentide kohta.

USA ega Briti võimud ei ole väiteid veel kommenteerinud.