Peaminister Georgios Papandreou peab suruma läbi uue viieaastase plaani, mis näeb ette maksutõusu, kulukärpeid ning erastamist, et Euroopa Liidult ja Rahvusvaheliselt valuutafondilt (IMF) jätkuvalt abi saada, teatab BNS.

Tuhanded aktivistid ja meeleavaldajad kogunesid Ateena kesklinna Syntagma väljakule, et takistada seadusandjatel kulukärbete arutamist.
Umbes 1500 politseinikku sulges linnasüdame ning püstitas parlamendihoone ette kahemeetrise metallbarjääri, mille juurde toodi politseiautod ja veekahur.

Plaan näeb ette käesoleval aastal maksude tõstmist ja kulude kärpimist 6,5 miljardi euro võtta, mis on kaks korda rohkem varem kokku lepitud meetmetest. Kreekas on tööpuudus kasvanud rekordilise 16,2 protsendini ja riigis on kolmandat aastat sügav majanduslangus.

Eurotsooni rahandusministrid ei jõudnud teisipäeval kokkuleppele, milline peaks olema Kreekale laenu andnud eraettevõtete osa uues, umbes 120 miljardi euro suuruses abipaketis.

Papandreou pidi kolmapäeval kohtuma president Karolos Papouliasega ning kutsuma rahvast üles tema plaani toetama. Papandreou parteil PASOK-il on parlamendis enamus ning see soovib plaani juuni lõpuks läbi suruda, lootes ilmselt ka käputäie opositsiooni saadikute toetusele.

Kuid teisipäeval läks üks PASOK-i saadik opositsiooni, kahandades 300-kohalises parlamendis erakonna saadikute arvu 155-le. Teine valitsuspartei seadusandja on öelnud, et ei kavatse kärpekava toetada.

Päevalehe Eleftherotypia hinnangul on väga raske kärpekava kaitsta, kuid seadusandjad teavad, et selle vastu hääletamine tähendaks ilmselt valitsuse lagunemist ning võimalikke probleeme laenuandjatega, kes