Planeeringu eesmärk on elektrienergia tootmiseks tuulepargi püstitamine, maa-aluse kaabli paigaldamine tuulepargi ühendamiseks alajaama või Ruhnu diiselelektrijaamaga ja tuulepargile juurdepääsutee rajamine.

Eesti Energia Taastuvenergia ettevõtte direktor Martin Kruus märkis Meie Maale, et projekti põhieesmärk on arendada keskkonnasäästlikku taastuvenergiat. “Ruhnu geograafiline asukoht on tuulepargi rajamiseks soodne, samal ajal diiselgeneraatori baasil toodetud elektrienergia hind saarel kõrge,” selgitas ta.

Kruus lisas, et tuuleenergia võimaldab elektri omahinda alla viia ja taastumatut ressurssi, diislikütust, kokku hoida. Samuti võimaldab projekt vähendada elektrienergia tootmisest tulenevaid õhuheitmeid Ruhnus.

Ruhnu tuulepark oleks Eestis esimene projekt, kus tuulikud varustavad suletud energiasüsteemi. Tavaliselt on tuulikud ühendatud üleriigilise elektrivõrguga, kus tuulevaikuse või liiga nõrga tuule korral tagatakse varustuskindlus ühtse riikliku energiasüsteemi kaudu. Ruhnus see puudub, mis teeb projekti tehniliselt keerukamaks, samas ainulaadseks.

Praeguse tehnilise eellahenduse kohaselt on planeeritud tuuleparki kolm 30 kW tuuleturbiini masti kõrgusega 30 meetrit ja tiiviku läbimõõduga umbes 15 meetrit.

Tuulepark hakkab varustama saart elektrienergiaga paralleelselt olemasoleva diiselelektrijaamaga. Elanikkonna jaoks ei muutu suurt midagi — nemad saavad elektrit samamoodi nagu siiani. Kui tuul ei puhu, töötavad generaatorid diisliga. Paralleeltöö diiselgeneraatoritega tagab pideva energiavarustuse, sõltumata sellest, kas tuul puhub või ei puhu.

Kruus sedastas, et detailplaneeringu algatamine on projekti eeletapp, lõplikke otsuseid tehniliste lahenduste ja tähtaegade osas ei ole veel langetatud.

Seni on Eesti Energia kahasse Saaremaa firmaga Roheline Ring avanud kolme turbiiniga tuulepargi Virtsus.