Sarnased fotod ilmusid eelmisel nädalal ka Saksa ajakirjas Der Spiegel. Tsiviilisikute tapmine leidis ilmselt aset eelmise aasta alguses, teatab BBC News.

Tapmistes osalenud sõdurite üle on USA-s käimas kohtuprotsessid. Üks neist mõisteti eelmisel nädalal vangi.

Rolling Stone’i tegevtoimetaja Eric Batesi sõnul omandas ajakiri kokku umbes 150 fotot ja avaldas oma veebilehel neist 17.

Lisaks sellele avaldati ka kaks videot, kus väidetavalt on näha, kuidas ameeriklased afgaane ründavad. Bates ei avaldanud, kuidas materjal ajakirja kätte sattus.

Fotode avaldamisele reageerinud USA armee teatas, et püüab väsimatult tõde välja selgitada, ükskõik kui keeruliseks või pikaks uurimine ka ei kujuneks.

Fotod on väidetavalt tehtud kuritegelikule teele asunud USA armee üksuse poolt 2010. aastal Afganistanis. USA sõdurid irvitavad neil enda tapetud Afganistani tsiviilisikute laipade kõrval.

Spetsialist Jeremy Morlock mõisteti eelmisel nädalal relvastamata Afganistani meeste tapmise eest 24 aastaks vangi. Kokkuleppe järgi tunnistab ta oma nelja kaasosalise vastu, kes on samuti Kandahari provintsis toimunud tapmiste eest kohtu all.

„Plaan oli inimesi tappa,” ütles Morlock kohtuprotsessil.