Ungari peab sel nädala Ungari parlamendis vastu võetud muudatustele vaatamata jätkama meediaseaduse läbivaatamist, öeldakse neljapäeval vastu võetud resolutsioonis, mille esitasid neli fraktsiooni. Saadikud soovivad, et veel sel aastal esitataks meediavabadust ja -pluralismi ning meedia sõltumatut juhtimist käsitleva ELi direktiivi ettepanek.

Sotsiaaldemokraatide (S&D), liberaalide (ALDE), roheliste (Rohelised/EFA) ning Euroopa Ühendatud vasakpoolsete (GUE/NGL) poolt esitatud resolutsiooni poolt hääletas 316, vastu 264 ja erapooletuks jäi 33 saadikut.

Saadikud märgivad ka, et "meediapluralism ja -vabadus tekitavad ELis ja selle liikmesriikides, eelkõige Itaalias, Bulgaarias, Rumeenias, Tšehhi Vabariigis ja Eestis, jätkuvalt tõsist muret". Euroopa Komisjonil palutakse esitada meediavabadust ja -pluralismi ning meedia sõltumatut juhtimist käsitleva direktiivi ettepanek veel sel aastal.

Resolutsioonis kutsutakse Ungari ametivõime üles jätkama meediaseaduse läbivaatamist kooskõlas mitmete Euroopa organisatsioonide märkuste ja ettepanekutega ning juhul kui seadus leitakse olevat vastuolus aluslepingute või ELi õiguse, põhiõiguste harta või Euroopa inimõiguste ja põhivabaduste kaitse konventsiooni sõnastuse või mõttega, "võtma vastu otsuse seadus või selle vastuolus olevad osad tühistada ja jätta need kohaldamata".

Rahvapartei fraktsioon võttis vahetult enne hääletust tagasi oma alternatiivse resolutsiooni, milles tervitati Ungari valitsuse otsust meediaseadust muuta.

Saadikud kutsuvad Ungari ametivõime üles taastama meedia juhtimise sõltumatuse ja peatama riigi sekkumise sõnavabadusse ja tasakaalustatud meediakajastusse. Samuti on parlament veendumusel, et "meedia liigne reguleerimine avaldab kahjulikku mõju ja seab ohtu tõhusa pluralismi toimimise avalikus ruumis".

Parlament peab tervitatavaks komisjoni koostööd Ungari ametivõimudega Ungari meediaseaduse vastavusseviimiseks ELi aluslepingute ja õigusnormidega, ning seaduse muutmise protsessi alustamist siseriiklikul tasandil.

Samas väljendavad parlamendiliikmed kahetsust komisjoni otsuse üle vaadelda Ungari ühenduse õigustiku rakendamise puhul vaid kolme aspekti ja nad nõuavad tungivalt, et komisjon uuriks, kas Ungari vastab teistele ELi õigusaktidele.

Ehkki Ungari võttis käesoleva nädala esmaspäeval vastu õigusakti muudatused, leiavad OSCE ja Euroopa Nõukogu, et jätkuvalt on probleeme riikliku meedia poliit-ja finantssõltumatusega, allikakaitsega, ebaselgete definitsioonidega ning poliitiliselt tasakaalustamatu regulatiivmehhanismiga, millel on ebaproportsionaalselt suured volitused.