“Ta pidas ennast väga ülbelt üleval, irvitas ning ütles mõnitavalt, et ma oleksin võinud sind vabalt maha lasta, kuid mul hakkas sust lihtsalt hale,” kirjeldas Ustimenko kinni pidanud Poola piirivalve kapral Bogdon Sewastianowicz (22) kurjategija käitumist Eesti Päevalehele.

Arreteeritud Ustimenko oli irvitades korduvalt palunud, et Poola piirivalvur ta maha laseks.

“Ta ütles: noh, Bogdon, miks sa mind siis maha ei lase? Lase mind maha,” kirjeldas kapral kurjategija käitumist. Veel oli Ustimenko hurjutanud, et “ma olin juba peaaegu Saksamaal, aga sina rikkusid kõik ära”.

Ülekuulamisel Poolas rääkis Ustimenko, et ta on Vene kodanik Ilja Habarov, kes on pärit Siberis asuvast Habarovski oblastist.

“Ta ütles, et kuna ta on sündinud ja üles kasvanud Siberi metsades, siis pole tal kunagi passi olnud,” ütles Eesti Päevalehele Suwalki piirivalve major Mieczyslaw Kuriata. “Ta ütles, et tahtis minna Prantsusmaale ning astuda seal võõrleegioni.”

Eelmise nädala teisipäeval Poolas Suwalki bussijaamas Ustimenko vahistanud 22-aastane Poola piirivalve kapral suutis Ustimenko relvituks teha enne, kui mees jõudis vöö vahelt laskevalmis püstoli haarata.

“Ta üritas põgeneda ja olin sunnitud ta näoli asfaldile suruma. Siis märkasin ta selja taga vöö vahel relva, tõmbasin selle välja ja torkasin endale rihma vahele,” kirjeldas kapral Bogdon Sewastianowicz vahistamist Eesti Päevalehele.

Püstoli Walther P88 salves oli 15 padrunit, 16. oli rauda tõmmatud ning kaitseriiv maas.

“Relv oli tulistamisvalmis,” märkis piirivalvur. “Tõmba ainult välja ja hakka laskma.”

Ogrodniki lähistel salaja Leedu-Poola piiri ületanud Ustimenko jäljed avastas Poola piirivalve ööl vastu 8. maid. Piiririkkujat nägid ka mõned kohalikud elanikud. Viimastelt saadud kirjelduse järgi meest otsima hakanud Poola piirivalve ei teadnud, et tegemist on Eestis, Lätis ja Venemaal mõrvades kahtlustatava Juri Ustimenkoga.

8. mail sai piirivalve teate, et jalgsi läbi metsade ja soode Sejny linna jõudnud piiririkkuja istus bussi peale ning liigub Suwalki poole. Suwalki bussijaama saadeti kahemeheline piirivalve patrull — kapral Bogdon Sewastianowicz ja reamees Grzegorz Piasecki. Piirivalvurid olid erariietes, kuid relvastatud. Nad tabasid Ustimenko pärast seda, kui kurjategija väljus ühest Suwalkisse saabunud bussist.

Läbiotsimisel leidsid piirivalvurid Ustimenko taskutest väikese rohelise märkmiku nimede, aadresside ja telefoninumbritega. Veel oli mõrvaril taskutes 20 eurot, 80 Poola zlotti, natuke metallraha ning kuus 9 mm kaliibriga padrunit. Üks padrun oli Ustimenkol ketiga kaela seotud.