Alajaamad on linnas ühed enim täis soditud hooned ja Eesti Energia on kohustatud neid pidevalt puhastama — see on kallis ja aeganõudev töö, kirjutab Eesti Päevaleht.

Eesti Energia tellimusel antigi kunstiakadeemia tootedisaini tudengitele lähteülesanne pakkuda eri tüüpi alajaamadele ning jaotus- ja liitumiskilpidele keskkonda sobituvaid grafitikindlaid disainlahendusi.

Kokku laekus tudengitelt 19 tööd, mille hulgast valisid linna ja Eesti Energia esindajad ning kunstiakadeemia õppejõud välja parimad lahendused — kõige läbimõeldumaks tunnistati magistrant Lauri Hirvesaare töö, mis pakkus grafitiga võitlemiseks kaht lahendust.

Üheks mooduseks oleks ümbritseda alajaam terasrestist paneelidega, mis kaotab sodimiseks sobiva pinna õhukeste ribide abil. „Kujutage ette ruudulist paberit, millele kirjutades jääb tint vaid ruudujoontele,” kirjeldas Hirvesaar oma ideed. Puitlaudisega disainilahenduse grafitivastane efekt avaldub aga soditava pinna kaotamises — seistes otse alajaama ees, on näha ainult laudade kitsad servad.

Esimesena hakatakse alajaamu uuendama nendes miljöö-väärtuslikes piirkondades, kus grafitiprobleem on kõige aktuaalsem.