“Afganistani Tora Bora mägede järgi nimetatud küngastikule ei ole ametlikult kohanime määratud ja sellise traagilise tähendusega nime kaardile kandmine on ebaeetiline,” ütles siseministeeriumi rahvastiku asekantsler ja kohanimenõukogu esimees Tiit Sepp pressiesindaja vahendusel.

Kohanimenõukokku kuuluva kaardikirjastuse Regio peakartograafi Jüri Jagomäe sõnul ei ole tegemist kohanime, vaid seletava tekstiga.

“Tooraboora mägede kaardile kandmise kohta tegid ettepaneku selles piirkonnas käivad suusatajad,” selgitas ta.

Jagomäe sõnul teevad tellijad Regiole sageli ettepanekuid trükkida kaardile ka mitteametlikke ning ebatavalisi nimesid, kuid regulatsioon selle kohta puudub.

Elva lähedal asuv Tooraboora-nimeline küngastik on kantud Regio “Eesti teede atlasesse 2002/2003”.

Kohanimenõukogu aseesimees ja keeleteadlane Peeter Päll ütles teisipäeval kohanimenõukogu istungil, et tegemist on mitteametliku kohanimega, mille kasutamisel puuduvad täpsed reeglid.

“Sellise nime atlasesse trükkimine on hea tooni küsimus,” ütles ta. “200 aasta pärast ei tee kaarti uurides enam keegi kindlaks, et tegemist ei ole ajaloolise eesti nimega.”

Kohanimenõukogu ette valmistatava uue kohanimeseaduse järgi võib geograafilisele objektile määrata kohanime valitsus, minister, kohaliku omavalitsuse volikogu või selle volitatud asutus. Kohanime määramise algataja peab esitama taotluse, mis sisaldab ka kohanime valiku põhjendust.

Siseministeeriumi pressiesindaja teatel esitab ministeerium uue seaduse eelnõu valitsusele mais.