Tulemus ületas ootused ja kogu operatsioon “tõi islamile palju kasu”, ütleb bin Laden videol, lisades, et kõigist oma kaaslastest just tema lootis 11. septembri terrorirünnakutest kõige suuremaid purustusi

Rünnakutes hukkus ligi 3.300 inimest.

Neljakümne minuti pikkune salvestus, mis leiti Afganistanis ühest bin Ladeni endisest peidupaigast, avaldati koos ingliskeelse tõlkega.

USA presidendi George W. Bushi administratsioon on päevade kaupa riiklike ja valitsusväliste araabia keele ekspertide abiga vaeva näinud, et amatöörvideolt bin Ladeni sõnu tõlkida.

Umbes tunnipikkusel videol ajab muheda olemisega naeratav bin Laden juttu kahe oma abi, ühe saudi šeigi ja rühma muude inimestega. Salvestus tehti novembris ja leiti Afganistanist, ütlevad USA ametiisikud.

Lindil on esmalt kohtumise lõpp, siis tükk muud materjali ning seejärel koosoleku algus. USA ametiisikud on veendunud, et video ei ole võltsing ega lavastus. Salvestuse amatöörlikkuse tõttu on aga osa vestlusest raskesti arusaadav.

Bin Ladeni sõnul oli terrorirünnakute ohvritearv ette kavandatud.

”… me arvestasime torni asendi järgi ette, kui palju inimesi vaenlase poolel surma saab,” ütleb bin Laden videol.

“Arvestasime, et pihta saavad kolm-neli korrust. Mina olin kõigist kõige optimistlikum,” lisab ta.

“Me teadsime eelmisest neljapäevast saadik, et sündmus toimub just sel päeval,” ütleb bin Laden.

“Olime sel päeval töö lõpetanud ja raadio töötas. Oli 17.30 meie aja järgi. Istusin koos dr. Ahmad Abu-al-(Khairiga). Uudistesaate lõpus teatati, et lennuk rammis Maailmakaubanduskeskust,” ütleb bin Laden.

“Allah olgu kiidetud,” lisab üks ta kaaslane.

“Mõne aja pärast teatati, et Maailmakaubanduskeskust tabas teine lennuk. Vennad, kes seda uudist kuulsid, olid ülirõõmsad,” jätkab bin Laden.

“See salvestus on nagu suitsev püssitoru, see kinnitab bin Ladeni süüd,” ütles senaator Bob Graham kolmapäeval CNN-ile.

“Kuid peale selle näitab see bin Ladeni isikut. Ta räägib, nagu ehitusviga kirjeldav insener, mitte nagu inimene, kes on kavandanud, korraldanud ja juhtinud üht ajaloo hirmsaimat kuritööd,” lisas Graham.

”…oma sellealaste kogemuste põhjal arvasin, et lennukigaasidest tekkinud tuli sulatab hoone teraskonstruktsiooni ja paneb kokku varisema ainult kokkupõrkekohast ülalpool asuvad korrused. See oli kõik, mida me lootsime,” ütleb bin Laden, kes päris miljoneid oma perekonna ehitusärist Saudi Araabias.

“Minu meelest näitab see kaheldamatult tema süüd ja kaasosalust 11. septembri sündmustes. See on kindel tõend Osama bin Ladeni vastu,” arvas vabariiklasest senaator Richard Shelby.

Bin Laden selgitab terrorioperatsiooni kavandamist ning oma esialgseid arvestusi, kui suuri kahjusid suudetakse tekitada.

Videol ütleb bin Laden, et üht Maailmakaubanduskeskust ramminud lennukit juhtinud Muhammad Atta, oli kogu terrorirühma juht.

“Vennad, kes operatsiooni sooritasid, teadsid ainult, et neil on käsil märtrioperatsioon ja me saatsime nad Ameerikasse, kuid nad ei teadnud midagi operatsiooni sisust, mitte üht tähte.”

“Nad õpetati välja ja me ei avaldanud neile eesmärki enne, kui nad olid juba lennukile minemas,” ütleb bin Laden.

Piloodikoolitust saanud terroristid ei tundnud ülejäänuid ja ühegi rühma liikmed ei teadnud teiste rühmade liikmeid, lisab ta.