Reformierakonna Tartu piirkonna esimehe ja linnapea Andrus Ansipi sõnul on tema hinnangul Isamaaliidu ettepanekud sisutud ja koostöö jätkamiseks vastuvõetamatud.

Ansip suhtus ülikriitiliselt Isamaaliidu soovi viia otsuste tegemine kahe erakonna poliitikutest moodustatavasse koalitsiooninõukogusse. “Ettepanekutega nõustumine tähendaks taganemist demokraatlikest juhtimisprintsiipidest ja otsustamise avalikkusest,” ütles Ansip BNS-ile.

Tema hinnangul on vähetõenäoline, et Reformierakond niiöelda tagatoa loomisega nõustuks.

Ansip nentis, et Isamaaliidu ettepanekud olid talle suureks pettumuseks. “Jonnimine on käinud alates 6. septembrist ja need ettepanekud on kuu aja jooksul esimesed. Nende ettepanekute põhjal ei saa öelda, et võimutüli tõotab laheneda, vaid vastupidi, ettepanekutes näen taotlust konflikti venitada ja tegelikkuses kokkulepeteni mitte jõuda,” oli Ansip kriitiline.

Seniste koalitsiooni üldkoosolekute, millest on osa võtnud 34 volikogu liiget ja kuus linnavalitsuse liiget, rolli tahab Isamaaliit Ansipi sõnul taandada moodustatavale koalitsiooninõukogule, kuhu kuulub neli inimest kummastki erakonnast.

“Ma ei usu, et väljavalitud 4+4 oleks pädevamad otsustajad kui senised 40. Sisuliselt saaks koalitsiooninõukogust poliitbüroo ja teerull, mis allutaks endale kõik linnavalikogu ja linnavalitsuse otsused,” avaldas Ansip arvamust.

Ansip ütles, et valija jaoks on aus otsustada tema silme all, mitte väljuda tagatoast valmis otsusega. “Me ei karda avalikke arutelusid ja ka erimeelsusi koalitsioonis, vaid vastupidi, peame seda demokraatliku otsustusprotsessi aluseks.”

Isamaaliitlaste väljapakutud kava järgi peaks Tartu linnavalitsus Ansipi kinnitusel otsustele saama eelneva heakskiidu erakondadelt. “Me ei kavatse anda täitevvõimu käest. See peab jääma raekotta ja ei tohi minna tagatubadesse, otsustama peavad need, kes on selleks valitud,” lausus Tartu linnapea.

Ta avaldas imestust, et sel ajal, kui Eestis on teravaks probleemiks veelahe opositsiooni ja koalitsiooni vahel, tahetakse sundida osapooli igast oma kontaktist opositsiooniga ette kandma.

“Ka opositsioon esindab oma valijaid ning nende arvamuse teadmine ja arvestamine on oluline. Seda enam, et Põhjamaades võime tihti kohata ka niinimetatud vikerkaarevalitsusi, kus kõik kohalikud poliitilised jõud on esindatud.”

Reformierakonna Tartu piirkonna juhatus langetab Isamaaliidu ettepanekute suhtes otsuse kolmapäeva õhtul.

Presidendi valijameeste valimisel koostöös pettunud Isamaaliit esitas Reformierakonnale ettepaneku alustada läbirääkimisi koalitsiooni moodustamiseks uutel alustel esmaspäeval.

Otsuste langetamise aluseks peab edaspidi olema koalitsioonipartnerite üksmeele põhimõte, pakkus Isamaaliit.

Kumbki erakond kujundab kavandatavate otsuste suhtes Isamaaliidu arusaama kohaselt oma seisukoha ning vastavad otsused tehakse linnavalitsuses, linnavolikogus või muus organis vaid siis, kui sellega on nõus mõlemad partnerid.

Partnerid kohustuvad hoiduma tegemast teiste fraktsioonidega kokkuleppeid ilma koalitsioonipartneri nõusolekuta, samuti informeerima teineteist teistelt fraktsioonidelt laekunud ettepanekutest ning poliitilistest kavadest, soovib Isamaaliit.

“Alles siis, kui käitumispõhimõtted ja otsuste sündimise mehhanism on kokku lepitud, saab edasi minna sisuliste ja valijat otseselt huvitavate teemade juurde,” ütles linnavolikogu liige isamaaliitlane Parvel Pruunsild.