Meie Maa toimetusse helistas kuri pensionär, kes kurtis rangete nõuete üle, millega tema mõne kotitäie kartulite müümise sooviga kokku puutus.

“Kirjutate küll, et kohalikku kartulit keegi ei müü ja sellest on suur puudus, aga kui tahad oma pisikest ülejääki ära müüa, tuleb hulga raha ennem kulutada. Igasuguste litsentside ja mullaproovide peale. Mul on kena tuhlis, aga müüa ei tohi,” ütles mees ja viskas telefonitoru hargile.

Probleemi lähemal uurimisel selgus, et vastavalt seadustele ei tohi tõepoolest ühtegi kilo kartuleid müüa, kui pole end taimetervise registrisse arvele võtnud. “Taimetervise registrisse astumise tasu 500 krooni, on ühekordne ja registrisse peavad end registreerima need, kellel on hektar ja rohkem kartulikasvatuse pinda või kes turustavad kartuleid. Mullaproove ei pea tegema need, kes tarbekartulit kasvatavad, see nõue on seemnekartulite kasvatajatel,” ütles Meie Maale Taimetoodangu Inspektsiooni Saaremaa büroo taimetervise peainspektor Liidia Puusepp.

Puusepp ütles, et need, kes pole registris, ei tohi isegi tasuta kartuleid ära anda. Nii nõuab seadus. “Turustamine on seaduse mõistes müügiks pakkumine, müümine ja tasuta andmine.”