“Isamaaliit on osutunud Reformierakonnale ebamugavaks partneriks, kes nende tegemistel silma peal on hoidnud, laskmata nii mugavalt linna juhtida, nagu seda Reformierakonna kohalikud juhid sooviksid,” kommenteeris Tartu koalitsioonis kujunenud olukorda Isamaaliidu Tartu piirkonna esimees Jüri Kõre.

Isamaaliidu Tartu piirkonna pressiesindaja ütles BNS-ile, et koalitsioonist lahkumise otsusega annab Isamaaliit Reformierakonnale Tartus võimaluse avalikult vormistada juba toimiva koostöö Vasakvõimaluse, Keskerakonna ja Koonderakonna liikmetega.

Presidendi valijameeste valimine ajas neljapäeval Tartu linnavolikogus koos võimuliidus olevad Reformierakonna ja Isamaaliidu tülli, sest Reformierakond võttis neljast valijamehe kohast kolm ega toetanud Isamaaliidu kandidaati neljandale kohale, nagu erakonnad väidetavalt olid kokku leppinud.

Tartu linnapea ja Reformierakonna Tartu piirkonna esimees Andrus Ansip nimetas isamaaliitlaste otsust rumalaks.

“Ma arvan, et see ei too linnaelus küll kaasa mingit olulist segadust,” ütles Ansip BNS-ile. “Kõigepealt ma pean Isamaaliidu sellist otsust äärmiselt kahetsusväärseks ja rumalaks.”

Tartu linnapea sõnul ei ole presidendi valijameeste valimine tema meelest kohaliku elu ega ka koalitsioonilepingu küsimus.

“Kõikidel Tartu linnavolikogu fraktsioonidel on täielik vabadus esitada neid inimesi valijameeste kandidaatideks, keda nemad õigeks peavad,” märkis ta. “Ja kui selles küsimuses presidendikandidaatidena on kaks väga suurt rivaali — Toomas Savi ja Peeter Tulviste — siis on täiesti normaalne oodata, et Reformierakond jääb Savi taha ega loovuta ühtegi häält, mida on võimalik Savi jaoks hoida.”

Ansipi sõnul tahtis Reformierakond saada kolm valijamehe kohta, kuid Isamaaliit saabus koalitsioonikoosolekule sõnumiga, et kummalegi erakonnale kaks on ainuõige suhe. “Sellest, et neil võiks üks olla, seda teemat ei võetud isegi kõne alla,” lisas linnapea.

“Isamaaliitlaste äärmiselt ebaviisakas ja šantažeeriv suhtlemismaneer oli see, mis pani Reformierakonnast valitud volikogu liikmeid täiesti üheselt otsustama toetada koonderakondliku taustaga valimisliidu Tartu 2000+ liiget Väino Kulli,” rääkis Ansip.

Ta lisas, et Kull on eelmise koalitsiooniparterina teada kui sõnapidaja ja seega andis Reformierakond oma hääled talle ja sai vastu Tartu 2000+ fraktsiooni toetuse.

“Põhimõtteliselt oleksime me olnud valmis edasi töötama koos Isamaaliiduga ilma täiendatavate õienduste ja selgitusteta,” lausus Ansip, lisades, et selle takistuseks said peaministri büroo juhataja Andres Ammase süüdistused Reformierakonna aadressil.

“Meie sisukoht oli, et edasine usalduslik koostöö oleks olnud võimalik ainult pärast Ammase vabandust või tõestust, kes meie hulgast on korruptant,” ütles Tartu linnapea. “Kui nüüd Isamaaliit otsustas, et nendel on vabandust paluda raske ja tõestada võimatu ja kergem on tagasi astuda, siis see on nende valik.”

Ansipi sõnul ei too kahe isamaaliitlasest abilinnapea lahkumine kaasa linnavalitsuse tagasiastumist ja linna elus ei muutu midagi.

“Kahju, et nad otsustasid lahkuda, ju on mingi identiteedikriis ja see on ka täiesti selgelt nähtaval vastuolus kohaliku isamaaliitlaskonna ja nende juhtide vahel Tallinnas,” sõnas Reformierakonna Tartu piirkonna esimees. “Need on nende probleemid, millesse mina sekkuda ei tahaks.”

Reformierakonnal on Tartu 49-liikmelises linnavolikogus 20, Isamaaliidul 15, Keskerakonnal üheksa ja Tartu 2000+ neli esindajat. Mõõdukad ning Hea Tahe/Vasakvõimalus on volikogus ühe liikmega.