Eelmisel nädalal külastasin kaks korda Tallinna bussijaama lähedal asuvat Säästumarketit. Ühel korral märkasin, et müüakse halvaksläinud salatit. Pastasalatil oli eilne kuupäev, salatikarp oli välja pandud koos värskete salatitega: eespool vana kuupäevaga, tagapool värskemad. Ei mingit märget, et toote realiseerimisaeg on läbi, ammugi mitte hinnaalandust — kuigi salati puhul ei aitaks vist seegi, sest halvaksläinud toitu lihtsalt ei tohi ju müüa.

Kui ma aga paar päeva hiljem samas kaupluses nägin, et salati kuupäev on koguni kolme päeva tagune — loomulikult ilma igasuguse hoiatuseta —, siis tundsin, et minu mõõt on täis. Jätsin pahameeles ostmata isegi piima ja leiva ning marssisin uksest välja. Minu raha see pood enam ei näe.

Eriti pahaseks teeb mind see, et tegemist on ilmselgelt tarbijate sihiliku petmisega. Kui halvaksläinud toit paigutatakse ettepoole ja värskem taha, siis pole ju võimalust, et selline asi juhtub kogemata. Loodetakse lihtsalt sellele, et inimene ei vaata kuupäeva, tõstab pahaaimamata pahaksläinud toidu korvi — ja avastab alles kodus, et teda on petetud.

Vähe on ju neid, kes ostutšeki alles hoiavad, et seda kaasa võttes järgmisel päeval poodi õiendama minna. Pealegi on õiendamine väga energiakulukas ettevõtmine: olen proovinud ja tean, et kergem on pahameel alla neelata kui ülbetele müüjatele selgeks teha, et nad on milleski eksinud. Ja just selle peale, paistab, Säästumarket loodabki.

Enamikus kaubakettides müüakse kiiresti riknevaid toite juba kätte jõudnud kuupäevagi korral hinnaalandusega. Mis on ka täiesti loomulik, nõnda nagu on ka loomulik ka see, et sellisel juhul peab tarbija jaoks hoiatus juures olema. See näitab, et ostjast hoolitakse — ja et ka seadusest hoolitakse. Sokutada vanaksläinud toitu riiulisse, lootuses, et inimene kuupäeva ei märka, on lihtsalt kuritegelik.

Oma pettumust tuttavatega jagades selgus, et Säästumarket ei ole ainus, kes niisuguseid ebameeldivaid trikke harrastab. Sõbranna ostis sel nädalal kogemata Stockmannist vanaksläinud salatit (punane salat lihaga) ja teine rääkis, et on Stockmannist kuupäeva vaadata unustades tilgastanud piima koju toonud.

Soovitan kõigile poeskäijatele: olge valvsad! Poed on ainult enda kasu peal väljas ning ei hooli tarbijast mitte karvavõrdki. Kui vähegi saab, tõmbavad ostjatel halastamatult naha üle kõrvade. Kuivõrd oma õiguse tagaajamine on närvesööv ja aeganõudev, tuleb alati kuupäeva vaadata. Isegi siis, kui see on kuskile tootepakendi voltidesse ära peidetud, näiteks nagu kohukestel.