Moskvas antud pressikonverentsil rõhutas Lõuna-Osseetia president Eduard Kokoitõ taas, et Gruusia poole peal võitlesid tema tunnustamata vabariigi vastu baltlastest, ukrainlastest ja USA neegritest palgasõdurid, vahendab infoagentuur RIA Novosti.

„Eriti palju oli neid Ukrainast, Baltikumist... on ka afroameeriklaste laipu,” teatas Kokoitõ.

Lõuna-Osseetia ega ka Vene võimud pole baltlaste ja ukrainlaste osalemist sõjategevuses kuidagi faktiliselt tõestanud. Samuti ei ole ajakirjanikele näidatud ka Baltimaadest pärit palgasõdurite surnukehi.

10. augustil teatas Lõuna-Osseetia poliitiline esindaja Venemaal Dmitri Medojev agentuurile, et Tshinvalis tapetud Gruusia sõjaväelaste seas olid neegrid. Toona märkis esindaja, et tegemist on kas palgasõdurite või Gruusia relvajõudude instruktoritega.

11. augustil ütles Venemaa kindralstaabi ülema asetäitja Anatoli Nogovitsõn välismaiste palgasõdurite info kommentaariks, et seal on näha nii mustanahalisi grusiine kui ka inimesi välisriikide passidega.

14. augustil kinnitas välismaiste palgasõdurite osavõttu sõjategevuses Lõuna-Osseetia territooriumil ka Vene välisminister Sergei Lavrov. Aga üks allikas Vene sõjaväeluures teatas agentuurile, et Gruusia poolel võitleb 2500 kuni 3000 palgasõdurit, kelle seas on ka Ukrainast, mõningatest Balti riikidest ja Kaukaasia regioonidest pärit inimesi.

5-päevane sõda ehk konflikt Gruusia ja tunnustamata vabariikide vahel, mida Moskva nimetas Gruusia rahuks sundimise operatsiooniks, algas 8. augustil ning lõppes Vene president Dmitri Medvedevi käsul 12. augustil.

Venemaa teatel oli operatsiooni ülesandeks rahu tagamine ja tunnustamata Lõuna-Ossetias elavate Vene kodanike kaitse (90 protsenti sealsetest elanikest on endale Vene kodakondsuse võtnud). Kergerelvastuses Vene rahuvalvajatele saatis Moskva toetuseks rasketehnikat, sealhulgas ka tanke ja dessantväelasi riigi eri piirkondadest.