Kevadel maaülikoolilt tellitud uuringu järgi oli Kadrioru pargis tarvis maha raiuda 16 puud, sest need võivad jalutajatele ohtlikud olla. Praeguseks on neist langetatud vaid kuus, kuigi raporti järgi võivad haiged puud inimestele lihtsalt peale kukkuda, kirjutab Eesti Päevaleht Online.

Kadrioru pargi juhataja Ain Järve esitas puude mahavõtmise taotluse Harju keskkonnateenistusele ja keskkonnaametile. Kui aga keskkonnateenistus andis rohelise tule, siis Tallinna keskkonnaamet saatis parki oma spetsialisti, kelle hinnangul aga puudel oluliselt viga pole.

Maaülikooli dendropatoloog Märt Hanso uuris Kadriorus selle aasta aprillis ja mais 91 puud, millest 16 puhul hindas mahalangemise ohtu ülikõrgeks.

Pargis kohal käinud keskkonnaameti peaspetsialisti Sulev Järve hinnangul pole puude langemise ohtu karta. “Iga eluspuu võib-olla ohtlik,” ütles Järve ning lisas, et ei pea praegu kõigi 16 puu raiumist vajalikuks.

Järve sõnul tulenesid hinnangute erinevused meetodite erinevustest. “Tema [maaülikooli spetsialist Märt Hanso] uuris omal meetodil, mina omal meetodil,” ütles Järve. “Mitmes nn “mädas puus” ei leidnud mina mingit märkimisväärset mädanikku.”

“Kinnisilmi ei tohi me kedagi usaldada, iga raieloataotluse menetlemisel peame me ka puud kohapeal üle vaatama,” ütles Järve. “Meie spetsialistid on ikkagi linnapuude alal kõige suuremad asjatundjad.”

Ohtlikkuse tuvastamiseks kasutas Järve erilist mikropuuri — resistograafi, mis meenutab suurt nõelaga püstolit. Selle aparaadi abil on võimalik teada saada, kui palju on tüves mädanikku. Pargijuhi hinnagul oli aga maaülikooli uuring põhjalikum.

Tallinna keskkonnaameti peaspetsialisti Mai Lepa sõnul tuleb lähipäevadel pargis uus ekspertiis teha. Pargi juhataja Ain Järve aga olukorraga rahul pole. Tema sõnul on olukord taandunud kahe spetsialisti vaidlusele puude ohtlikkuse üle. “Jõudsime arutlustes selleni, et väga huvitav, kes siis vastutab?” ütles Järve. Tema sõnul peab aga õnnetuse korral vastutust kandma Kadrioru park.

Pargi seisukoht on aga selge: puud tuleb maha võtta. “Meil ei ole põhjust fantaseerida, et saame kokku kolme kuu pärast ja vaatame, mis siis saab,” ütles Järve. “Või ootame, millal juhtub väga traagiline õnnetus?”

Haiged puud on 80-aastased

•• 16 uuringu põhjal üliohtlikuks tunnistatud hobukastanit asuvad Kadrioru pargis lossi ees Alumises aias.

•• Kastanitelt leiti Ustulina deusta ehk lamesüsik, juurestiku kaudu leviv seenhaigus, mis võib puu tappa viie kuni seitsme aastaga.

•• Haiged ja langemisohus kastanid on 80–100-aastased. Park soovib puude langetamiseks loa saada enne pargi 290. sünnipäevapidu 22. juulil.

•• Läbiuuritud 91 puust tuleb raporti järgi 46 puule pehkimise pärast punane märk külge panna, 16 puul märgiti ülikõrge oht, 14 puud peavad pargijuhi sõnul vastu veel ühe hooaja ning 16 puud peaksid veel kaks aastat vastu pidama.

•• Järve sõnul kasvab Kadrioru pargis umbes 8000 puud, peamiselt harilik pärn, suurelehine pärn, harilik hobukastan, harilik tamm, harilik jalakas ja harilik saar ning pensilvaania saar.